MENU
FB TW YOUTUBE RSS

Американський уряд судиться з “Google”

Найбільша у світі пошукова система "Google" опинилася під тиском з боку американського уряду. Міністерство юстиції США вимагає від компанії інформацію про запити мільйонів користувачів інтернету. За твердженням посадовців, це допоможе Адміністрації підготувати законопроект про захист дітей від матеріалів порнографічного характеру. Компанія "Google" поки відмовляється виконувати вимоги Мінюсту, а правозахисники говорять, що надання такої інформації може дозволити уряду втручатися в особисте життя громадян.

Компанія "Google" отримала повістку до каліфорнійського суду ще минулого літа. Від компанії вимагалося передати американській Феміді усі пошукові запити користувачів Інтернету за один тиждень та мільйон Інтернет-адрес, вибірково обраних з бази даних компанії. За словами представників Мінюсту, ця інформація може допомогти їм переконати Верховний Суд визнати конституційним законопроект про захист дітей від порнографії. Такий закон, розроблений ще вісім років тому, забороняв Інтернет-компаніям розміщувати на своїх сторінках порнографічні чи інші непристойні матеріали, які б могли побачити неповнолітні. Однак два роки тому Верховний Суд визнав цей законопроект таким, що може суперечити Конституції і відправив його на додатковий судовий розгляд. За словами міністра юстиції США Альберто Гонзалеса, уряд збирає доказову базу на користь ухвалення цього закону і тому звернувся за допомогою до компанії "Google" та інших пошукових систем, таких як "Yahoo" та "Microsoft". "Інші провайдери інтернет-послуг були відкритішими у наданні інформації. Ми не вимагаємо розкриття ідентичності користувачів. Нам лише потрібні дані про тематику їхніх комунікацій" – каже Альберто Гонзалес.

Однак компанія "Google" продовжує відмовляти запитам американського Мінюсту. Таку позицію компанії схвально оцінюють багато експертів та правозахисників. Адже під час введення термінів пошуку користувачі іноді пишуть і особисту інформацію – власний ідентифікаційний номер чи рахунок медичного страхування. На думку правозахисників, уряд може таємно відстежувати запити, пов’язані не лише із порнографією, але й політичною чи громадською діяльністю. А встановити ідентичність користувачів можна буде шляхом перевірки в провайдера їхньої Інтернет-адреси, яку отримує в процесі реєстрації кожен комп’ютер. За словами Девіда МакГваєра, представника Центру Демократії і Технологій, на американському юридичному жаргоні така практика правоохоронців називається "риболовними експедиціями". Він сподівається, що суд відмовить у задоволенні вимоги Мінюсту США про обов’язкове надання інформації щодо мільйонів пошуків в Інтернеті. За словами МакГварєра, існує багато інших, ефективніших шляхів захисту дітей від порнографії:

"Це поганий спосіб захисту дітей, які користуються Інтернетом. Існує багато чудових технологічних методів, Інтернет-фільтри, які дозволяють батькам визначати, що саме діти можуть переглядати в Інтернеті. Вони дуже корисні й успішні. Вони краще роблять те, що ставить за мету цей законопроект. І вони також не перешкоджають дорослим отримувати доступ до законної інформації".

Консервативні християнські громади у США вже закликають бойкотувати пошукову систему "Google", яка нібито перешкоджає боротьбі уряду за моральність суспільства. З іншого боку, захисники "Google" ставлять під сумнів моральність урядового втручання у життя окремого громадянина. Таким чином, судова суперечка між урядом та приватною компанією спричинила чергову дискусію щодо прийнятної межі громадянських свобод у США.


   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація