MENU
FB TW YOUTUBE RSS

СБУ влаштує в Інтернеті тотальний контроль?

Начальник департаменту спеціальних телекомунікаційних систем і захисту інформації СБУ Костянтин Бойко вважає, що український сегмент Інтернету повинен регулюватися, щоб уникнути загрози нацбезпеці країни.

"Якщо виникне прецедент, з нас же і запитають. І вже після цього ми все одно прийдемо до розуміння того, що Інтернет повинен регулюватися", - сказав він в інтерв'ю журналу "Власть денег".

"Я вважаю, що визначати умови гри треба вже сьогодні. Зокрема, питання ліцензування діяльності в Інтернеті", - відзначив він.

За словами Бойка, якщо інформаційна система або інформаційно-телекомунікаційне обладнання в установі підключені до Інтернету, то теоретично будь-який бажаючий може одержати доступ до всіх документів, що зберігаються в електронному вигляді.

"А, отже, вкрасти й оприлюднити конфіденційну інформацію. Більше того, через глобальну мережу можна спровокувати збій у роботі важливих стратегічних об'єктів", - сказав він.

На питання, які загрози для національної безпеки України виходять з Інтернету, Бойко відповів: "Безпосередню загрозу для безпеки України представляють іноземні політичні сили, розвідувальні управління й екстремістські організації, здатні направити ресурси і можливості мережі на шкоду нашій державі".

"Національні інтереси в інформаційній сфері можуть постраждати в результаті дій кримінальної або терористичної організації. Ці порушники є основним джерелом загрози. Найближчим часом ми прогнозуємо їхню активізацію", - відзначив він.

Говорячи про те, чи варто поширювати контроль спецслужби на весь український Інтернет, Бойко висловив думку, що ідея повного контролю має право на життя, з метою захисту інтересів безпеки держави.

Відповідаючи на питання, чи потрібно контролювати й засоби масової інформації, представлені в Інтернеті, Бойко відзначив, що всі ЗМІ працюють за законами, дотримуються встановлених державою правил.

"Чому в Інтернеті можна писати всяку єресь? ...У нас були випадки, коли необхідно було довідатися, хто є автором матеріалу, опублікованого на сайті. І тільки в половині випадків ми змогли його встановити", - сказав він, додавши, що надрукувати що-небудь подібне в пресі навряд чи вийде, і правдивість інформації буде визначатися в суді.

На питання, чи не виникає в такому випадку загроза цензури, Бойко відповів, що в цьому питанні необхідно провести колосальну роботу, залучити до розробки правил кваліфікованих юристів і визначити критерії, згідно з якими держоргани будуть визначати, що можна публікувати в Інтернеті, а що не можна.

"Інтерфакс-Україна"


   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація