MENU
FB TW YOUTUBE RSS

Якість призову солдат строкової служби, що призвані з Харкова та Харківської області в 1999 році

Харківська Обласна Спілка Солдатських Матерів, Харківська робоча група Міжнародного Товариства Прав Людини та Харківська правозахисна група провели дослідження якості призову солдат строкової служби, які призвані з Харкова та Харківської області в 1999 році.

На нашу думку, доки є військовий призов, до війська повинні потрапляти тільки ті хлопці, що мають відповідний стан фізичного та психічного здоров’я. З нашого досвіду ми знаємо, що більшість неприємностей в армії трапляються саме з тими солдатами, що мають фізичні вади та відхилення норм поведінки. Вони не витримують навантажень, стають об’єктами нестатутних відносин, самовільно залишають військові частини, саме з ними найчастіше пов’язані самогубства, нещасні випадки, тощо. Командири військових частин повинні приділяти їм більше уваги, відволікаючись при цьому від своїх прямих обов’язків. Багато хлопців потрапляють до госпіталів, і на їх лікування армія витрачає зайві кошти. При цьому на здорових солдат покладається додаткове навантаження. Можна було б ще продовжувати перелік негараздів, пов’язаних з неякісним призовом. Але, напевне, всім це відомо. Нажаль, призовні комісії ще не приділяють цьому належної уваги, на яку треба було б розраховувати. Тому ми й вирішили написати до військових частин, в які потрапили молоді солдати, що були призвані на строкову службу в призов 1999 року. Ми написали 44 листи до всіх військових частин, куди було направлено харків’ян цього призову.

Ми отримали 10 листів у відповідь. Результати не втішні: в тих військових частинах, про які ми маємо відомості, проходять службу 263 солдати осіннього призову 1999 року.

З них:

потрапили до госпіталю, або до МСЧ відразу після прибуття до місця проходження службі

4 особи

1.5%

мають хронічні хвороби, що загострились у перші дні перебування в армії

25 осіб

9.5%

мають відхилення норм поведінки, мали приводи в міліцію, вживали наркотики

24

9.13%

віднесені до групи ризику, бо мають високу схильність до суіціду

5

1.9%

призвані з порушенням норм законодавства (мають право на відстрочку за ст. 17 Закону „Про військовий обов’язок“)

1 (має новонароджену дитину)

0.38%

Загалом маємо, що з 263 осіб — 48 осіб (деякі потрапили в 2 чи більше категорій), тобто 18.25% не можуть зовсім, чи не спроможні належним чином проходити військову службу.

Нажаль, ці дослідження не повні. Ми дуже вдячні, тим командирам військових частин, що відгукнулися на наші листи. Це свідчить про їхню небайдужість до своєї справи. З 44 військових частин 10 (22.72%) мають командирів, що, по-перше, ретельнішим чином досліджують стан поповнення, по-друге, зацікавлені у співпраці з громадськими організаціями на спільну користь. Ми зі свого боку теж намагаємося надати їм допомогу: зв’язуємося з батьками тих солдат, що викликають занепокоєння командирів, розшукуємо й надсилаємо медичні картки, щоб можна було точніше визначити динаміку захворювань, тощо. З командирами деяких частин зав’язалося постійне листування, деякі, навіть, стали читачами нашого бюлетеню. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.

Під час весняного призову 2000 року до складу обласної призовної комісії було включено двох представників: від ХОССМу та МТПЛ-УС. Це дозволило нам ефективніше допомагати тим, хто звертався до нас, але не тільки їм, а усім, в кого були конфліктні ситуації при призові. Співпраця наших представників у призовній комісії була плідною. М. Крюкова та М. Шутальова не тільки висловлювали свою думку з тих чи інших питань, вони дуже ретельно досліджували й аналізували хід призову,

На підставі цього аналізу були зроблені висновки про недосконалість чинного законодавства, недоліки організації призову, тощо. Про це ще будемо писати докладніше.

Дуже хотілось би поставити крапку на оптимістичній ноті. Але щойно отримані нові повідомлення. Рядовий Т., що був призваний з Чернівців 27.04.2000 р. і проходив службу під Харковом, вже на початку червня потрапив побитий до Харківського госпіталю. А харків’янин рядовий Н. зробив свій останній вчинок — самогубство через повішення.

Що трапилось і хто винен, ще потребує прояснення.

В весняний призов 2000 р. із міста Харкова і Харківської області було призвано до лав Збройних сил 2202 особи


   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація