MENU
FB TW YOUTUBE RSS
Українська
переглядів: 898
розмір файла:
1.74 MB

В полоні зла. ч.1

Мемуарна поема. Шановний читачу, ти тримаєш в руках книжку, про автора якої так образно і коротко висловився відомий український літературний критик, вчений і поет на Заході, – Яр Славутич, – "Це чоловік легенда". І він мав на таку оцінку особистості М. Масютка право, – адже перше знайомство між ними відбулося ще в далекому 1937 році, про що Славутич згадує в своєму вірші "Масютко". Того ж зловісного 1937 року пішов М. Масютко в "легенду" дорогами тюрми і каторги по Колимських золото-копальнях, дорогами 2-ї Світової війни. Недовгий час навчання і творчої літературної праці, і знов дорога в "легенду", уже як в’язня сумління 60- х років, – таборами Мордовії, камерами Владімірської в’язниці. Масютко, – особистість творчо і літературно обдарована. Значну частину свого автобіографічного твору письменник оригінально пов’язує і переплітає з проведенням захисту підчас слідчого і судового процесу над ним. В цьому відношенні книжка М. Масютка являє собою цінний документальний матеріал, що точно відображає події та судовий процес у Львові над групою десидентів-шестидесятників, який відбувся у 1965- 1966 роках. Книжка цікава і для дослідників, і для загального читача, бо розкриває ще не висвітлені події недавнього часу, який став провісником наступних глобальних змін, а герої книжки ще продовжують залишатися нашими сучасниками. В. Черкас (Вадим Масютко)

Українська
переглядів: 746
розмір файла:
1.58 MB

Перегук двох над безвістю: Листування українського політв’язня Зіновія Краківського з членом Міжнародної Амністії американкою Айріс Акагоші

Ця книга видана спільними зусиллями двох груп Міжнародної Амністії з країн, що знаходяться на протилежних боках земної кулі, – США й України. Задум її та частина фінансування випуску належать групі №11 в Нью-Йорку, яка протягом багатьох років захищала і підтримувала свого "названого сина" –українського політв’язня Зіновія Красівсько- го. Довела задум до виконання група МА "Україна-1" в Дрогобичі. Обоє головних героїв книги – і американка Айріс, і галичанин Зенко – вже пішли з життя, але продовжують жити в серцях і своїх друзів, які прагнуть розповісти про них іншим. Це книга про незримі нитки, якими Міжнародна Амністія пов’язує людей – і далеких, і близьких – на планеті Зе- мля.

Українська
переглядів: 2002

ВІСНИК РЕПРЕСІЙ В УКРАЇНІ. ЗАКОРДОННЕ ПРЕДСТАВНИЦТВО УКРАЇНСЬКОЇ ГЕЛЬСІНСЬКОЇ ГРУПИ

Українська
переглядів: 953

Хроника текущих событий

«Хроника текущих событий» (ХТС) «виходила в світ» у Москві у 1968-1983 роках (випуски 1-64). В ній беземоційно й об’єктивно наводиться інформація про порушення владою прав людини в різних республіках Радянського Союзу у хронологічній послідовності, міститься хроніка політичних таборів, яка писалася та передавалася на волю за дуже складних умов. На волі інформацію передавали ланцюжком, коли кожний знав лише того, хто надав інформацію, і того, кому треба її передати. Незважаючи на таку обережність, видавців періодично кидали за ґрати. В редакції всі факти перевірялися (наскільки це було можливо). Перший редактор - Наталя Горбаневська - заарештована у грудні 1969 року, її змінив Анатолій Якобсон (до 1972 року). З 1973 року оновлену редакцію очолив В.Чалідзе. У 1981 році 59-й випуск бул заарештований, але нова редакція продовжила випуск ХТС. До 1983 року було підготовлено 65 випусків, але останній ані в самвидав, ані за кордон не потрапив. Таким чином, загалом побачили світ 63 випуски (не враховуючи вилучений №59 та нерозповсюджений №65). Звичайно, в ХТС є помилки, проте вона залишається, на думку автора, одним з основних і найбільш об’єктивних джерел з історії дисидентського руху в СРСР. Левина доля інформації в ХТС припадає на Україну, але з цього джерела можна не тільки витягнути факти, що стосуються України, а й простежити історію та визначити роль українського дисидентства у загальносоюзному антитоталітарному русі.

Українська
переглядів: 1135
розмір файла:
3.66 MB

ДОБРООКИЙ

У цій книзі — пам'ять. Суб'єктивна,шерехата, неточна. Пам'ять дуже різних людей, почасти незнайомих між собою,розкиданих у різні країни долею і часом. Лише одне об'єднало нас — щастя знати Івана Олексійовича Світличного. Тихе щастя бути поруч, бачити, чути голос. Любов не може бути перекладена на слова. Будь-які спогади — брехня і фальш. Бо вони — лише слова. Жити поряд із ним було великою радістю. Щемкою радістю знати Мудрого, Учителя... Тому так часто я впадаю нині у смертельний гріх святотатської молитви: "Господи, чому Ти так рано забрав його, єдиного, лишивши тут, на цій гіркій землі так багато мерзенних і дурних імітатора та шахраїв..." Семен Ґлузман. Видано за допомогою Міжнародного фонду "Відродження" Серія "Українська модерна література" заснована 1996 року

Українська
переглядів: 873
розмір файла:
1.73 MB

История одного политического преступления

После вшдворения позта Иосифа Бродского из СССР группа его друзей собрала и вьшустила в свет в «самиздате» машинописное соб-рание сочинений позта в пяти томах. В 1974 г. зто первое в России и мире полное издание Бродского сделалось темой «дела № 15» Ле-нинградского управления КГБ — дела Марамзина-Хейфеца-Зткинда. Издатель, прозаик Владимир Марамзин, бьіл арестован, после много-месячного следствия признал себя «виновншм» (правда, в написании собственньж романов и рассказов) и, получив условншй срок, вскоре змигрировал на Запад. Больше пострадал другой писатель, Михаил Хейфец, автор предисловия к собранию сочинений Бродского: суд приговорил его к шести годам заключения и ссьілки. Ефим Зткинд бьіл отлучен от преподавания и лишен гражданства. Позднее за границей и в России бьши опубликованш документш и свидетельства по «делу №15» (а в Санкт-Петербурге на киностудии «Леннаучфильм» сделали о нем фильм «История с предисловием»), В нашем сборнике зти материалш собранш вместе: статья М. Хей-феца о Бродском (первая статья о Бродском в России!), отклик на нее литературоведа проф. Е. Зткинда, самиздатская стенограмма процес-са М. Хейфеца, воспоминания некоторьіх участников и свидетелей В. Марамзина, Е. Зткинда, А. Рубашкина, А. Володина, В. Ханаана. отршвки из произаческих произведений, посвященнше зтим собьіти-ям, плюс позднейшие комментарии самого М. Хейфеца, вьідворенного после отбштия срока наказания в Израиль. История одного политического преступления / Харьковская И90 правозащитная группа; худож.-оформитель Б.Захаров. — Харь-ков: Права людини, 2006 — 256 с.

Українська
переглядів: 973
розмір файла:
3.25 MB

Листи до матерi

Українська
переглядів: 2664
розмір файла:
2.78 MB

Не дам загинуть Україні!

В'язень Кучинської в'язниці Левко Лук'яненко писав у 1986 році: Боже, молю одного: Дай волю моїй Україні! И ніколи не вчуєш мого Жалю за смерть на чужині Ця молитва допомогла йому вистояти і вибороти омріяну волю Україні. Тепер Левко Лук'яненко — відомий у світі український держав-ний і політичний діяч — плекає в собі єдину думку: «Не дам загинуть Україні!». Тому оця нова книга його політичного доробку, роздумів, інтерв'ю, листів і має таку назву. Вона зацікавить усіх, кому не байдужа доля нашої держави. У книзі чимало досі недру-кованих фотографій.

Українська
переглядів: 1053
розмір файла:
0.97 MB

Белый просвет на офицерских погонах

Ю.П.Полтавцев (1908-1998) - харьковский адвокат, многолетний узник сталинских лагерей. В страшньіе тридцатьіе годьі он, вьіступая защитником в политических процессах, спас от смерти немало людей. Его записки повествуют о нескольких таких историях. Книга, несомненно, будет интересна любителям новейшей истории и полезна молодьім людям, изучающим право.

Українська
переглядів: 1039
розмір файла:
1.15 MB

ПРОБЛЕМЫ ВОСТОЧНОЙ ЕВРОПЫ (47-48)

ФАШИЗМ: ПРОШЛОЕ, НАСТОЯЩЕЕ, БУДУЩЕЕ. НАЦИОНАЛЬНАЯ ПРОБЛЕМА. НОВЫЕ КНИГИ. 40 ЛЕТ ВЕНГЕРСКОЙ РЕВОЛЮЦИИ

Українська
переглядів: 1704
розмір файла:
3.3 MB

ТВОРЧІСТЬ І ЖИТТЯ

Ця книга є найповнішим зібранням літературних творів і перекладів Валерія Марченка, серед них і неопублікованих наукових розвідок, а також документів радянського судочинст- ва у справі В.Марченка з архівів КДБ УРСР. Тут також подано твори, що склали основу для його звинувачення в націоналізмі за відповідними статтями карних кодексів Російської, Казахської, Української союзних республік (1983 — 1984), за якими В.Марченка було знищено. Зібрані документи — ще одне свідчення злочинності комуністичного режиму та незламності людського духу. Творчість і життя / Упорядн. Н.Смужаниця-Марченко, Н.Кочан. — К.: Сфе- ра, Дух і Літера, 2001. — 536 с.

Українська
переглядів: 1345
розмір файла:
0.69 MB

Репортаж з пащі конвойного пса

Волинець Михтодь (Методій) Іванович, 1926 р.н., - економіст, літера-тор. За створення у військовій частині, де проходив строкову службу, Спі-лки вільної української молоді засуджений у 1950 р. до 25 років ув'язнен-ня. В 1952 р. був звільнений і повернувся додому на Житомирщину. Спо-гади про ті роки ввійшли у книжку «Мої сталінські університети». Ця книжка у вигляді щоденникових записів представляє події друго-го арешту й ув'язнення М. Волинця, з 1980 по 1983 рік, - три роки, які для то-го, «хто вже має за плечима смертний коридор лефортовий», «були за вигра-шки». До книжки також увійшли вірші, написані в ті ж роки. Репортаж з пащі конвойного пса / Харківська правозахисна група; - Харків: Фоліо, 2005. - 128 с.

Українська
переглядів: 1031
розмір файла:
1.29 MB

Путешествие с образовательной целью

Путешествие с образовательной целью / Харьковская право- защитная группа; худож.-оформитель Б.Захаров. - Харьков: Фолио, 2004. -

Українська
переглядів: 919
розмір файла:
1.9 MB

ТРИ ПОВСТАННЯ СІЧКІВ.ТОМ 2

Упродовж двох поколінь ─ з початку 40-х років донині ─ родина Січ-ків веде цілеспрямовану героїчну боротьбу за незалежність України та за права людини. Петро Січко та Стефанія Петраш брали участь у націона-льно-визвольних змаганнях Організації Українських Націоналістів, за що по 10 років каралися на Колимі. У 70-х роках уже разом з синами Василем та Володимиром вони повстали ще раз, прилучившись до Української Ге-льсінкської групи, за що родина зазнала жорстоких репресій. У кінці 80-х ─ 90-х рр. Січки знову були в перших лавах боротьби за незалежність. Книжка підготовлена за програмою Харківської правозахисної групи в серії публікацій меморіального характеру ─ автобіографічних розповідей колишніх політв'язнів та учасників опору тоталітарному режимові. Спогади. Інтерв'ю. Листи / Харківська правозахисна група; Ре-дактор-упорядник В.В.Овсієнко; – Харків: Фоліо, 2004. – 240 с.

Українська
переглядів: 1040
розмір файла:
2.07 MB

ТРИ ПОВСТАННЯ СІЧКІВ.ТОМ 1

Спогади Стефанії Петраш-Січко. Документи / Харківська правозахисна група; Редактор-упорядник В.В.Овсієнко; – Харків: Фоліо, 2004. – 256 с. Спогади охоплюють кінець 30-х ─ 1957 та 1977 ─ 1996 рр.: участь юнки в підпіллі ОУН та її ув'язнення в Сибіру; протистояння родини Січ-ків тоталітарному режимові; участь в Українській Гельсінкській Групі; відчайдушна шестилітня війна дружини і матері за виживання в неволі чоловіка Петра Січка та синів Василя і Володимира; боротьба за незалеж-ність. Документи яскраво ілюструють напругу боротьби за права людини в Україні та за незалежність. Книжка підготовлена за програмою Харківської правозахисної групи в серії публікацій меморіального характеру.

Українська
переглядів: 966
розмір файла:
0.91 MB

Добром нагріте серце. До 90-річчя І.Б. Бровка

Іван Бровко – майже ровесник жорстокого XX віку. Він свідок трьох голодоморів і учасник трьох воєн, командир однієї з перших батарей «Катюш», співробітник конструктора ракетно-космічних систем Сергія Корольова. Учасник запуску першої балістичної ракети ФАУ-2. Але так він жив, що найпомітнішою рисою його біографії стала боротьба за свій принижений народ та його культуру. 15 січня 2005 року Іванові Бенедиктовичу – 90. Але він не просто довгожитель на заслуженому відпочинку – він активний громадянин, невтомний діяч у змаганнях за права і гідність людини, в обстоюванні незалежності й державності України. Друзі відомого педагога й науковця, його учні й студенти, колеги-однодумці написали про цю щедру і щиру, непохитну в своїх принципах людину, переслідувану за часів диктатури. На тлі сірих і похмурих часів вимальовуються цікаві факти і яскраві деталі з цього надзвичайно щедрого життєпису, що дає змогу глибше й посутніше збагнути те духовне явище в історії України, якому ім’я – шістдесятництво.Харківсь-ка правозахисна група; – Хар-ків: Фоліо, 2005. – 136 с.,

Українська
переглядів: 1540
розмір файла:
3.06 MB

НЕ ВІДСТУПЛЮСЯ! !: До 100-річчя Оксани Яківни Мешко

Доля родини цієї жінки з Полтавщини – показова як приклад нищен-ня українства окупаційною радянською владою. Ця жінка вчинила подиву гідний спротив цілій імперії зла спочатку з мусу самозахисту, а потім вийш-ла в організатори цілеспрямованої боротьби за права людини і права на-роду, відомої в нашій історії як Гельсінський рух. Пройшовши концтабори й заслання (1947–1956, 1980–1985), вона стала однією з найсвітліших особистостей і найвидатніших діячок українського національно-визвольного руху ХХ століття, який увінчався проголошенням незалежно-сті. Книжка містить спогади, листи, інтерв’ю, документи. Вона підготов-лена за програмою Харківської правозахисної групи в серії публікацій меморіального характеру – автобіографічних розповідей колишніх політв’язнів та учасників руху опору тоталітарному режимові. До 100-річчя Оксани Яківни Мешко / Харківська правозахисна група; Упоряд. В.В. Овсієнко, О.Ф. Сергієнко; – Харків: Фоліо, 2005. – 344 с.,

Українська
переглядів: 1057
розмір файла:
1.07 MB

Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінкських угод. ТОМ 4. ДОКУМЕНТИ І МАТЕРІАЛИ.

Українська Громадська Група сприянню виконання Гельсинкських угод: В 4 т. Т. 3.: Документи і матеріали. Серпень 1976 – 10 грудня 1978 / Харківська правозахисна група; Упорядник В.В. Овсієнко; Худож.-оформлювач Б.Ф.Бублик – Харків: Фоліо, 2001. – 240 с.

Українська
переглядів: 1085
розмір файла:
0.96 MB

Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінкських угод. ТОМ 3. ДОКУМЕНТИ І МАТЕРІАЛИ Серпень 1976 – 10 грудня 1978

Українська Громадська Група сприянню виконання Гельсинкських угод: В 4 т. Т. 3.: Документи і матеріали. Серпень 1976 – 10 грудня 1978 / Харківська правозахисна група; Упорядник В.В. Овсієнко; Худож.-оформлювач Б.Ф.Бублик – Харків: Фоліо, 2001. – 240 с.

Українська
переглядів: 935
розмір файла:
0.78 MB

Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінкських угод. ТОМ 2. ДОКУМЕНТИ І МАТЕРІАЛИ 9 листопада 1976 – 2 липня 1977.

Чітко усвідомлюючи, що наукове видання матеріалів Української громадської групи сприяння виконанню гельсінкських угод (далі УГГ) – справа майбутнього, ми вирішили все ж таки видати до 25-річчя її створення документи і матеріали, оскільки вони практично недоступні старшокласникам, студентам, та й викладачам історії, особливо поза столицею. Перед нами одразу виникли проблеми автентичності текстів і правопису. Лише невелика частина документів була опублікована з ориґіналів. Деякі тексти виправили, публікуючи в різних виданнях, їхні автори. Більшість же документів публікувалися у зворотних перекладах з російської мови.

Українська
переглядів: 960
розмір файла:
0.85 MB

Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінкських угод. ТОМ 1. Особистості

У цьому виданні вперше в Україні публікуються документи і матеріали Української Гельсінкської Групи. В першому томі надруковано нарис історії правозахисного руху в Україні, інтерв'ю з головою Групи Миколою Руденко та біографічні відомості стосовно 43 членів Групи. В другому, третьому та четвертому томах зібрано документи Групи в хронологічному порядку.

Українська
переглядів: 2556
розмір файла:
0.82 MB

Нарис історії дисидентського руху в Україні (1956-1987)

Нарис історії дисидентського руху в Україні (1956-1987) / Харківська правозахисна група; Худож.-оформлювач Б. Захаров. – Харків: Фоліо, 2003. – 144 с.

Українська
переглядів: 1714
розмір файла:
1.62 MB

Трагедия в Сокольниках

Трагедия в Сокольниках / Харьковская правозащитная груп-па; Худож.-оформитель Б.Ф.Бублик — Харьков: Фолио, 2002. — 72 с.

Українська
переглядів: 2218
розмір файла:
0.82 MB

Юнаки з огненної печі

Юнаки з огненної печі / Харківська правозахисна група; Худож.-оформлювач О. Агєєв. – Харків: Фоліо, 2003. – 144 с. Упорядник В.В.Овсієнко Серійне оформлення О.С. Юхтман


X



 

забув пароль

реєстрація