MENU
FB TW YOUTUBE RSS

Парламентські слухання про дотримання Україною вимог Конвенцій ООН і Ради Європи проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження й покарання

Четвертого грудня цього року в Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулися парламентські слухання про дотримання Україною вимог Конвенцій ООН і Ради Європи проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження й покарання. На слухання були запрошені представники Генеральної прокуратури, Верховного Суду, СБУ, Державного департаменту з питань виконання покарань, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової адміністрації, Міністерства закордонних справ, а також представники недержавних організацій, які займаються проблемою катувань. Була присутня Н.І. Карпачова, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Відкриваючи слухання, Голова комітету Г.Й. Удовенко зазначив, що пані Карпачова звернулася до Верховної Ради з поданням про виділення коштів на харчування затриманих міліцією. Термін затримання може сягати 72 години, і весь цей час затриманих не годують. Таке поводження можна віднести до катувань голодом. Але члени комітету вирішили розглянути це питання ширше. Г.Й. Удовенко послався на телепередачу "Без табу" Миколи Вересня й на видану Харківською правозахисною групою книгу "Проти катувань. Огляд повідомлень про жорстоке поводження і застосування катувань". Крім того, у своєму вступному слові Г.Й.Удовенко зауважив, що робота над новим Кримінально-процесуальним кодексом ще триває, тому обговорення законодавчих можливостей захисту від катувань та жорстокого поводження не може бути зайвим.

Ніна Іванівна Карпачова розповіла, що під час подій 9 березня всі районні відділи міліції міста Києва були переповнені, серед затриманих були люди з інших міст України. За моніторингом Уповноваженого з прав людини в Києві у 2000 році 25 тисяч осіб були затримані більше ніж на 1 добу. Усі ці люди не отримують харчування під час перебування у місцях тимчасового затримання. Таке поводження можна віднести до катувань. У Міністерстві внутрішніх справ пояснили, що кошти на харчування затриманих бюджетом не передбачені. Тому Ніна Іванівна і звернулася до Верховної Ради під час бюджетного процесу, вона вимагає, щоб додаткові асигнування міліції були записані окремим рядком. Уряд погодився на збільшення коштів, що будуть надані міліції. На жаль, в бюджеті не буде зазначено для чого саме призначені ці гроші, тому Рахункова палата повинна буде проконтролювати використання цих коштів.

Крім того, Н.І. Карпачова зазначила, що ситуація в Україні із застосуванням катувань викликає стурбованість.

Депутат Верховної Ради М.В. Гуцал розповів, що міліція ставиться брутально не тільки до пересічних громадян, але і його, депутата Верховної Ради, було побито міліцією й відібрано депутатський мандат, який так і не повернули.

Заступник Голови департаменту з питань виконання покарань пан Пташинський О.Б. докладно розповів про стан справ у своєму відомстві. Він зазначив, що після звільнення за амністією 30 тис засуджених, у місцях позбавлення волі залишилося 193,5 тис. осіб, які відбувають покарання. Ця цифра відповідає нормам утримання. Але, як зазначив п. Пташинський, суди продовжують засуджувати, на його думку, багато людей до позбавлення волі. Так, тільки у цьому році засуджено 53.3 тис. осіб, із них 8 тисяч із строком до 1 року, а 59 відсотків із строками до 3 років. Розповів пан Пташинський і про надання медичної допомоги в місцях позбавлення волі. Він зазначив, що в УВП 21 лікарня, які надають кваліфіковану медичну допомогу позбавленим волі. А серед них 4200 осіб хворі на туберкульоз, і вони потребують лікування.

Пан Жилка І.П., представник прокуратури, розповів, що за 10 місяців цього року прокуратурою було звільнено 137 незаконно заарештованих, що було дано 3300 вказівок про порушення закону і 4461 особа була притягнута до дисциплінарної відповідальності за ці порушення.

Перший заступник Державного секретаря МВС України пан Зубчук В.А. скаржився, що фінансування міліції у проекті бюджету становить 26.3% від необхідного. При цьому щорічно реєструється 112 тис. правопорушень.

Представник МЗС пан Христич В.І зазначив, що підтримувати позитивний імідж України за кордоном стає дедалі складніше.

Було багато виступів, у яких представники недержавних організацій, ЗМІ та депутати Верховної Ради наводили приклади катувань, жорстокого поводження. Зазначали, що міліції, якій таки потрібне нормальне фінансування, для того, щоб не бити затриманих, додаткові гроші не потрібні. Багато говорилося й про необізнаність суспільства, замовчування фактів щодо катувань і реагування на такі дії з боку держструктур. І це не тільки не зганьбить Україну в очах міжнародної спільноти, а навпаки додасть їй авторитету.

Харківська правозахисна група приготувала для всіх учасників слухань пакет документів, до якого входили книги "Проти катувань. Огляд повідомлень.", "Дотримання прав людини в Україні у 2000 році" (Доповідь Бюро демократії, прав людини і праці Держдепартаменту США щодо практики в галузі прав людини в країні з коментарями ХПГ), а також текст четвертої періодичної доповіді України про виконання Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання, коментар Харківської правозахисної групи до цієї доповіді, висновки й рекомендації Комітету проти катувань по результатах розгляду четвертої доповіді України, і по результатах розгляду третьої доповіді. Виявилося, що депутати вперше змогли ознайомитися і з четвертою доповіддю і з висновками по ній. Депутати висловили здивування, чому такі документи вони отримують від НУО, а не від Мінюсту. Чиновник Мінюсту в своєму емоційному виступі заявив, що доповідь була оприлюднена на сайті ООН, крім того всі бажаючі могли з нею ознайомитися, звернувшись до Мінюсту безпосередньо.

Щодо самих слухань, то хочеться усвідомити, що ж це було: передвиборна активність парламентарів, як підозрюють державні чиновники, чергове "реагування" владних структур на висновки Комітету ООН проти катувань, як підозрюють депутати, чи дійсний початок боротьби за європейське обличчя України.

Хочеться додати, що вже після парламентських слухань до ХПГ завітали представники Харківського управління СБУ і попросили надати їм 30 примірників книги "Проти катувань. Огляд повідомлень про жорстоке поводження і застосування катувань". Вони пояснили, що ці книги призначені для обласних управлінь, які за наказом із Києва повинні перевірити факти, що в ній викладені. Будемо сподіватися, що це робиться не для спростування "наклепів", а для дійсного зрушення справи з мертвої точки.

   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація