MENU
FB TW YOUTUBE RSS

Лист від молодіжних організацій м. Миколаєва.

Ми з увагою спостерігаємо у Миколаєві за розвитком подій щодо підготовки третього громадського Форуму. Деякі з нас були присутніми на першому Форумі, тому маємо власні міркування щодо подальшого розвитку подій на просторі так званого "Третього сектору". Зараз є широка палітра вітчизняних НДО, які утворені для:

1. Обслуговування бізнесових структур (відмивання грошей):

– приватні фонди, Асоціації "підтримки", Асамблеї, тощо. Чекати від них чіткої громадської позиції про події у країні – даремний клопіт. Вони, щоб усунути конфліктну ситуацію між власними (статутними!!!) корисними бажаннями та т. званими державними установами, у т. ч. "контрольними", підуть на будь яку зраду та зговір заради існування своєї "структури". Особливо, коли вже мають "рильце у пуху" та балансують між закриттям та "нарами". Вони для громадськості – нікчемні, але їх завжди використовують як представників НДО у випадках, коли влада хоче "оприлюднити думку народу". Тобто, ці пани напоготові продатися не тільки закордонним власникам грошей. Вони залюбки продадуть "третій сектор" тій ж владі.

2. Обслуговування тієї чи іншої групи населення, але не "лізуть у політику". Ця група НДО, утворена дійсно для використання волонтерів на користь країни. Наприклад, допомога пенсіонерам, Червоному Хресту, тваринам на вулицях, тощо. Їх можна зібрати у купу та запропонувати щось сказати або щось підписати. Це аморфна частина НДО і не треба від неї чекати спільних дій та громадянської позиції, якогось ставлення до подій у держави. Вони організують Акції "по факту". Їх ідеологи та керівники не відчувають потреби на щось впливати та за щось боротися наперед. Вони не здатні лобіювати та готувати документи, закони країни. Вони не в змозі готувати політиків до т. званої "публічної політики", відповідального ставлення до обіцянок громаді.

3. Обслуговування амбіцій лідерів та деяких груп політиків. Ця група НДО утворена при політичних партіях, громадських діячах та окремих громадянах, які відчувають потребу (власну чи політичну) посилити через таку НДО вплив на якусь громаду чи систему. Якщо прийде до прес-конференції як директор комерційної структури, мільйонер, – це одна річ. А якщо на тій самій прес-конференції дає численні інтерв'ю керівник партії, володар багатьох громадських посад – це зовсім інша річ. Нічого хибного у цій групи немає, бо "третій сектор" має можливість обслуговувати різні групи населення та виконувати потреби будь якої забарвленості. Але громадськість, "вільні" НДО, від цієї групи не повинні чекати порозуміння та голосного "Ні" нестерпній ситуації у екології чи суспільному житті. Бо їх замовники та фактичні володарі такої команди "Фас" можуть і не надати. Хоча обіцянки та пропозиції щодо складу спільних дій, лозунгів та президій у попередніх домовленостях давали! Майже – письмово!

Як яскравий приклад продажності та політичній проституції лідерів таких НДО можна використовувати новини з Верховної Ради України. Я вже заблукав у їх біготні з фракції у фракцію, з партії у партію. За ними швендяють і підконтрольні НДО. Нема сенсу на них спиратися. Але у політичній грі з НДО, при створенні різноманітних Блоків, Асамблей, Форумів такі лідери та НДО – знахідка! Більшість з них навіть створена для цих Блоків. Пам'ятаєте, політичний блок НДО "БУМ" (Блок української молоді) на чолі з Рябікою, який на самоті не протримався й місяця. Його поглинула СДПУ (О). Щось, зрозуміло, створювали деякі партії та міжпартійні блоки теж під вибори та гаслами "За вільну Україну!", "За єдину Україну!", тощо. Ця група НДО має певні фінансові, організаційні, матеріальні, офісні ресурси, і вони зростають, мов гриби після дощику. Про їх діяльність сповіщають ЗМІ, вони усюди кидають свої листівки та бюлетені. Вони зникають з палітри НДО швидко та непомітно. Коли "татусь" або "матуся" награються. Скаже "Геть" – і немає НДО. Вони плутаються по під ногами, збивають з пантелику громадськість. З ними "вільному" НДО треба співпрацювати, боротися за місце під сонцем.

4. НДО, що виникли самі по собі. Керуються волонтерами, більш – менш знайомими з правилами гри навколо офіційної реєстрації НДО, бухгалтерського та іншого обліку. Їх шпиняють на нарадах у державних органах, вони мусять сплачувати великі кошти за офіс, утримувати НДО на власні кошти чи невеличкі гранти та робити багато помилок при цьому. У них є тільки одне – бажання якось вплинути на ситуацію у державі, щось власноруч зробити на користь громаді. Більшість членів у таких організаціях балакучі, не конкретні, мають невеличкий досвід у законотворчому процесі. Але вони дійсно патріоти Батьківщини. Хоча їх палітра теж різнобарвна. Як і шлях до здійснення своєї мети. Але, як на мене, Оргкомітет третього Форуму повинен шукати співробітництва з цією групою. Головне – не ображатись на інші групи НДО. Їх змете хвиля часу та просвітництва громади. Треба працювати з людьми та чекати зростання їх громадської самосвідомості. Що ми усі й робимо! Учора: самі "Під танк", за нами – одиниці. Сьогодні: ми "у пекло", за нами – сотні. Попрацюємо над майбутнім, може щось змінимо у державі!

З повагою та надією на добре майбутнє у державі, Анатолій Семенков, Президент МОДГО "Миколаївська спілка скаутів" та ММГО "Миколаївський міський клуб виборців"


   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація