MENU
FB TW YOUTUBE RSS

Повноваження та відповідальність.

Існує чимало засобів загубити справу. Один із безвідмовних — розділити повноваження та відповідальність. Не буде толку, якщо, наприклад, одні приймають рішення, коли, що і як сіяти, плекати, збирати, а інші роблять на полі та відповідають за урожай.

На жаль, така ж ситуація склалася і з основною роботою в боротьбі зі злочинністю — розслідуванням кримінальних справ. Впродовж останніх років суди поетапно перебрали від слідчих та прокурорів право приймати основні, визначальні рішення розслідування — проведення обшуку, арешту, продовження строків утримання під вартою та ряд інших.

А відповідальність за кінцевий результат як розслідування конкретних справ, так і стан боротьби з злочинністю, її рівень, суд залишив слідству. Про те, що суд зобов'язаний боротися зі злочинністю, ні в законодавстві, ні в практиці навіть не згадується.

Судді, звичайно, люди особливі. Проте все ж таки люди. І ніщо людське їм не чуже. Звільняти з під варти обвинувачених, які підозрюються у скоєнні особливо тяжких злочинах, відмовляти в проведенні обшуків, продовженні строків розслідування, практично паралізувати слідство надтривалим розглядом цих питань легко, коли судове відомство не відповідає за кінцевий результат

Ця класично-бюрократична схема і є чи не основною причиною того, що ефективність розслідування кримінальних справ, перш за все, про посадові розкрадання, явно не відповідає вимогам часу. Належних вироків практично немає. Без подолання цього протиріччя кардинально змінити стан справ неможливо. Набуті повноваження, за законами тієї ж бюрократії, суд віддавати не схоче.

Отже, вихід практично тільки в передачі слідства по справах про тяжкі злочини в компетенцію судового відомства. До речі, ще згідно з "Учреждением судебних постановлений" 1884р. слідчі входили до складу суду. І це вважається торжеством права.

Така реорганізація (без збільшення витрат та штатів) дозволить підвищити як рівень правової захищеності громадян, так і рівень боротьби з злочинністю.


   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація