MENU
FB TW YOUTUBE RSS

Резолюція учасників Форуму громадських правозахисних організацій України “Права людини на виборах”

Ми, учасники Форуму громадських правозахисних організацій України “Права людини на виборах”, вимагаємо від учасників виборчого процесу та громадськості за будь-яких обставин не допускати порушення прав людини та основних свобод під час майбутніх виборів Президента України.

Влада повинна з усією відповідальністю поставитися до свого обов’язку створити умови та забезпечити проведення справедливих і демократичних виборів, дотримуючись європейських стандартів у цій сфері.

Усім учасникам виборчого процесу необхідно докласти максимальних зусиль для того, щоби уникнути використання будь-якого насильства, інших методів залякування чи іншого незаконного впливу на опонентів.

Правоохоронні органи повинні дотримуватися неупередженої позиції щодо представників усіх політичних сил та беззастережно зупиняти порушення прав людини та основних свобод. Правоохоронні та інші контролюючі органи не повинні використовуватися для переслідування чи стеження за представниками опозиції чи інших політичних осіб.

Забезпечення правопорядку під час проведення масових зборів та демонстрацій є обов’язком держави, що закріплено Європейською Конвенцією про захист прав людини та основних свобод. Тому органи влади не можуть використовувати тактику заборони таких заходів замість виконання цього обов’язку.

Рекомендуємо усім правоохоронним та контролюючим органи утриматися від заходів, що призводять до зупинення роботи засобів масової інформації на період виборчої кампанії та здійснювати заходи для припинення спроб перешкодити законній діяльності журналістів та засобів масової інформації.

Виражаємо свою стурбованість прагненнями влади ставити перепони в діяльності громадських організацій, що спрямовують свою діяльність на забезпечення проведення справедливих виборів.

Засоби масової інформації, журналісти та інші особи мають докладно перевіряти розповсюджувану ними інформацію про учасників виборчого процесу та докладати максимальних зусиль для уникнення поширення неправдивих фактів про них.

Закликаємо усіх учасників виборчого процесу не ставити свої ситуативні інтереси вище за фундаментальні цінності, зокрема, права людини та основні свободи, і не порушувати їх за будь-яких обставин.

Висловлюємо намір під час виборчої кампанії проводити освітні заходи для підвищення обізнаності учасників виборчого процесу про свої права, здійснювати їхнє консультування для захисту прав і свобод, проводити тематичні моніторинги дотримання прав людини та основних свобод, зокрема, права на проведення масових зборів і демонстрацій, права на доступ до інформації та свободу вираження поглядів, а також випадків переслідувань чи дискримінації осіб через їхні політичні переконання.


   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація