MENU
FB TW YOUTUBE RSS

Чернівецька обласна організація “Комітет виборців“. Звіт про виконання програми «Права людини-2005» у Чернівецькій області

В рамках програми “Права людини – 2005” за підтримки Посольства США в Україні у липні-грудні 2005 року працював міжрегіональний центр з відділеннями у Чернівцях, Одесі , Ужгороді та Рівному, який здійснював моніторинг дотримання прав людини на території 4-х областей. Представником міжрегіонального центру в Чернівцях є обласна організація “Комітет виборців “ (E-mail: [email protected], тел. 555806)

Моніторинг здійснювався шляхом аналізу обласних ЗМІ, регіональних інтернет-сайтів, розпорядчо-нормативних документів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, анкетування керівників громадсько-політичних організацій, представників ЗМІ, аналізу звернень до громадських приймалень міжрегіонального центру.

Кожні два місяці результати моніторингу надсилалися в ЗМІ, органи влади та громадські організації, що займаються правозахисною діяльністю. Хід виконання програми, результати моніторингу та набутий позитивний досвід, узагальнювався на сторінках газети "Крок. Захід", яка безкоштовно розповсюджувалася серед керівників громадсько-політичних організацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Проміжні результати моніторингу розглядалися також на засіданнях “круглих столів”, куди, окрім представників громадських організацій, запрошувалися керівники владних структур з метою привернення їх уваги до виявлених фактів порушення конституційних прав та усунення причин , які до цього призводили.

У липні-грудні в 4-х областях зафіксовано понад 350 фактів порушення прав людини.

Моніторинг засвідчив, що в усіх областях у кілька разів зріс борг з виплати заробітної плати, масовим явищем стає її затримка і виплата не в повному обсязі, видача зарплати в “конвертах” без укладання трудової угоди і відповідно сплати податків і зборів до соціальних фондів. Профспілки права працюючих на оплату праці не відстоюють, роботодавці до виконання вимог колективних договорів відносяться формально, громадяни фактично не знають про своє право вимагати виплати заборгованої зарплати в судовому порядку, органи виконавчої влади заходів для інформування громадян про це право не вживають, їх заходи щодо скорочення заборгованості із заробітної плати обмежуються залученням до перевірок органів прокуратури та податкової служби, однак питома вага притягнутих до відповідальності органами прокуратури керівників за невчасну виплату заробітної плати залишається низькою. Простежується тенденція до затримки виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Поширеною є практика, коли роботодавці – СПД своїм найманим працівникам завищують тривалість робочого дня, позбавляють вихідного дня, ухиляються від оформлення лікарняних, різних соціальних пільг. У всіх регіонах показники офіційного рівня безробіття не відповідають фактичній кількості незайнятого населення.

Найчастіше право на працю порушувалося в галузі освіти, коли керівники учбових закладів безпідставно звільняли або зменшували навантаження викладачам, з якими перебували у конфліктних ситуаціях. Керівники відділів освіти в таких ситуаціях діяли не оперативно, втручалися лише після того як конфлікт охоплював весь педагогічний колектив та набував публічного розголосу.

Зафіксовано також факти звільнення або спонукання до звільнення працівників через політичні переконання, партійну приналежність, підтримку на минулих президентських виборах кандидата в Президенти В.Януковича. У більшості випадків з вимогами звільнення керівників структур органів виконавчої влади, установ освіти, охорони здоров’я та культури через партійну приналежність або політичну орієнтацію виступають партійні організації ( СПУ, НРУ, УНП , НСНУ ), які публічно вимагають усунути із займаних посад представників старої влади, при цьому не маючи обґрунтованих фактів щодо порушеннями ними виборчого законодавства, фахову непридатність, або інші протиправні дії. При призначенні на посади в органи виконавчої влади не завжди дотримано вимог закону про державну службу, інколи порушується право рівного доступу до державної служби .

Найбільш поширених в усіх 4-х регіонах є порушення прав на охорону здоров’я. Через погане матеріально-технічне забезпечення лікувальних установ громадянам відмовляють у необхідному лікуванні, що призводить до летальних випадків, фактично не фінансується в повному обсязі більшість державних програм з охорони здоров’я, недостатнім є контроль за якістю лікувальних препаратів та дотриманням умов їх зберігання в аптечній мережі. Є випадки коли громадянам із районів відмовляють в госпіталізації в обласні та міські лікувальні установи, що мають спеціалізовані відділення.

Продовжують порушуватися житлові права громадян – зафіксовано факти відмови у приватизації житла в колишніх гуртожитках, реалізації гуртожитків новим власникам без надання нового житла його мешканцям . Найбільше протестних акцій зорганізовують колишні військовослужбовці , які вважають, що продаж територій колишніх військових містечок та інших військових об’єктів має супроводжуватися придбанням або виділенням житла для черговиків-військовослужбовців. Розподіл соціального житла здійснюється непрозоро.

Найбільш масовими залишаються порушення прав споживачів, однак масове обурення громадян викликає невідповідність розміру тарифів якості житлово-комунальних послуг. До громадських приймалень найбільше скарг надходить на ігнорування звернень громадян відповідними органами влади щодо необхідності проведення ремонтів житлових будівель, внутрішньобудинкових мереж

Наступними за рейтингом можна вважати повідомлення в ЗМІ та скарги громадян на неналежне виконання своїх службових обов’язків відповідальними особами, службову недбалість чи зловживання службовим становищем. Масовими є скарги на відсутність реагування , або несвоєчасне реагування та відповідь не по суті на скарги громадян.

В сільській місцевості найбільше скарг надходить на порушення майнових прав, бездіяльність влади у вирішенні спірних земельних питань , неналежне виконання своїх повноважень сільськими головами.

Спостерігається ускладнення стосунків влади і ЗМІ , порушення права на свободу слова, що проявляється в неадекватній реакції посадовців на критичні публікації в ЗМІ, їх судові позови до журналістів та ЗМІ. Опозиційно налаштовані до влади ЗМІ піддаються необґрунтованим перевіркам силовими та контролюючими структурами. З метою посилення контролю за діяльністю редакцій районних газет з ініціативи РДА триває масовий процес заміни редакторів , ведучих журналістів. Є факти втручання органів виконавчої влади у творчу політику ЗМІ, серед засновників яких є владні структури. В інформаційному полі спостерігається перерозподіл власності, в ході якого змінюється склад засновників ЗМІ, їх редакційна політика, при цьому не завжди дотримуються права рядових журналістів. афіксовано також випадки відмови у наданні інформації, як журналістам в процесі виконання професійних обов’язків, так і громадським організаціям, громадянам на інформаційні запити.

Одиничними є факти спонукання до вступу в політичні партії, не зафіксовано випадків перешкоджанню проведенню мирних зібрань громадян або примушення до участі в таких заходах. Однак вже у листопаді –грудні спостерігалися випадки використання адмінресурсу з метою надання переваги окремим політичним силам та дискримінації політичних опонентів.

Таким чином, результати моніторингу засвідчують, що в Україні продовжуються масові порушення соціальних прав громадян, недосконалою є робота владних структур із зверненнями, залишаються напруженими стосунки влади та ЗМІ, недостатньою є правова освіта населення, простежуються тенденція до використання адмінресурсу у період виборчої кампанії, елементи політичних репресій, які проявляються в обмеженні доступу членам опозиційних партій до державної служби та тиску на опозиційні ЗМІ , однак підстав для тверджень, що політичні репресії є масовим явищем не має.

Моніторинг

публікацій ЗМІ Чернівецької області

щодо висвітлення порушень прав громадян

липень-грудень 2005 року

Право на працю

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

Секретар обкому СДПУ(О) В.Забродський на прес-конференції заявив, що нова влада звільняє незаконно держслужбовців,, під тиском написали заяву про звільнення начальник управління освіти Вижницької РДА , секретар райкому СДПУ(О) Є.Сторожук, начальниу управління сільського господарства Заставнівської РДА, член СДПУ(О) Ю.Косар. Звільняють не тільки держслужбовців, а й головних лікарів, ректорів, директорів шкіл і просто вчителів.

Керівництво ОДА та РДА в Чернівецькій області

Лютий-липень 2005

“Буковинське віче” - №49- 08.07.05 р.- с.2 – Г.Заславець- “ Василь Забродський : “ Валізу зі змінною білизною та необхідними для мене речами я тримаю напоготові”.

Об'єднані буковинські "есдеки" намагалися переконати представників ЗМІ, а через них і широку громадськість у тому, що нова українська влада загалом і буковинська зокрема масово порушують Конституцію і закони України, нібито людей переслідують і навіть звільняють з роботи за політичні погляди і переконання тощо. Прикладом такого переслідування з боку регіональної влади опозиціонери вважають вимогу звільнитися, висловлену на адресу колишнього начальника управління охорони здоров'я ОДА Віктора Бачинського. ще 2 — 3 приклади звільнення держслужбовців чи працівників бюджетної сфери нібито з політичних мотивів, які навели журналістам організатори прес-конференції, навряд чи засвідчують масовість цього явища.

ОДА, РДА в Чернівецькій області

Лютий-липень 2005 р

“Доба” - № 26-30.06.05 – с.1,4- Ю.Чорней – “ Чернівецька опозиція боїться наркотиків і не завжди в ладах тіз фактами”.

Заступник губернатора наполягає на існуванні серйозних порушень у роботі аеропорту, натомість його керівництво не хоче про це навіть чути, натякаючи на існування якихось прихованих мотивів у діях посадовців. Узагальнюючи зміст виявлених Пенсійним фондом, податковою, КРУ та прокуратурою порушень, у діях керівництва аеропорту заступник голови ОДА Михайло Сеничак відкинув звинувачення, що діє з "особистих інтересів, як дехто намагається подати ситуацію, коли ми наступаємо на хвіст тому чи іншому керівнику". Щобільше, за його словами, це керівництво аеропорту "керувало як хотіло", бо "дехто вирішив, що вже приватизував аеропорт і може коїти з ним, що завгодно". Відтак вже на найближчій сесії облради керівництво ОДА, яке здійснює оперативне управління підприємством, має намір поставити питання про заміну керівника КП "Міжнародний аеропорт "Чернівці". Результати роботи комісії, викладені на 17 сторінках, передані прокуратурі області, яка також має сказати своє слово у справі. На зборах трудового колективу комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Чернівці", які відбулися 10 червня, народний депутат, заступник голови СПУ Михайло Мельничук заявив, що буде робити все, аби захистити колектив та його керівника Володимира Палійчука.

В.о. директора КП “ Міжнародний аеропорт “ Чернівці” Павло Букацелі заявив, що кримінальна справа спрямована на те, щоби витіснити нинішнє керівництво аеропорту, а у це крісло влада могла посадити “ свою” людину.

Заступник голови ОДА М.Сеничак

Червень 2005 р.

“Доба” - №28=14.07.05 – Ю.Чорней – “ Круте піке Чернівецького аеропорту”.

“ Молодий буковинець” - №77- 14.07.05 – Л.Нагірняк – “ Розборки” в аеропорту тривають”.;

“ Погляд” -№53-12.07.05 – В.Павлюк – “ Податківці апровели обшук в аеропорту” ;

“ Погляд” - №52 – 08.07.05 – В.Павлюк – “ Або боїнг сяде, або директор полетить”;

“Свобода слова” _ №27-07.07.05 – С.Сулима – “ Могильники Чернівецького аеропорту працюють у ОДА і Ратуші” . ;” Свобода слова” - №29- 21.07.05 – С.Ісаченко – “ мтрава на здітній смузі”

Звільнено заступника начальника УМНС в Чернівецькій області Ю.Стахова за суттєві недоліки у виконанні тслужбових обов’язків, що призвелотдо грубих порушень в організації наглядово-профілактичної роботи.В ЗМІ висловлено припущення, що у звільненні Ю.Стахова був зацікавлений в.о. начальника УМНС Орест Дяконюк, дружина якого працює у місцевій філії ВАТ КБ “ Надра” і який сфальсифікував позитивний експертний висновок на відкриття філії. Факт фальсифікації виявив Ю.Стахов.

Керівництво УМНС в Чернівецькій області

Червень 2005

“Час2000” - №26-01.07.05 – А.Романцов “ Казенна вода для красивого життя”.

Під тиском голови ОДА М.Ткача подав заяву на звільнення начальник управління лісового господарства ОДА , голова облорганізації НПУ В.Дарчук : “ Нова влада на Буковині таки надовго. Не один вчорашній кучмоноїд спочатку хитро посміхався і думав пересидіти цю владу на звичній посаді і у керівному кріслі. Не вийшло у жодного. Бо команда Ющенка прийшла не дерибанити народне багатство і обдирати простих людей, а ці спеціалісти працюють на благо України і її народу. Скільки разів начальник управління лісового господарства пан Дарчук впирався за Бауера, за Романіва, а тепер хотів і за Ткача далі займатися лісом. За тієї влади йому з рук сходило. За цієї не зійшло. Днями Дарчук зійшов з посади начальника управління лісового господарства. А як впирався!..”

Керівництво ОДА

Травень-липень2005

“Час”-№29-21.07.05 – с.1.

“Молодий буковинець” - №80 -21.07.05 – “ У лісі – новий головний лісник”.;

“Букінфо”-06.07.05 – “ На Буковині до роботи в державній службі залучено багато молодих спеціалістів, які не мають бюрократичних комплексів і позбавленні чиновницьких стереотипівю. Таким залишився лише Дарчук?”

Через політичні переконання та підтримку на президентських виборах В.Януковича керівництво Хотинської РДА за вказівкою заступника голови ОДА М.Сеничака вимагає від директора Рукшинської ЗОШ, секретаря первинного осередку СДПУ(О) Сергія Шишковського написати заяву на звільнення за власним бажанням всупереч волі членів територіальної громади села, які підтримують С.Шишковського. Мешканці Рукшина заявили про готовність перекрити автотрасу державного значення у разі продовження тиску на директора школи.

Хотинська РДА,

Заступник голови ОДА М.Сеничак

Травень-липень 2005 р.

“Свобода слова” - №30-28.07.05 – “ На Буковині шукають відьом серед освітян?”;

ЗІК – 26.07.05 – “ На Буковині шукають відьом серед освітян?” ;

“Буковинське віче” - №56-03.08.05 – “Звернення батьків учнів Рукшинської ЗОШ до Президента України, голови Чернівецької ОДА та голови Хотинської РДА “ ( під зверненням 113 підписів)

Чернівецький обком СПУ, народний депутат М.Мельничук вимагають звільнення новопризначеного начальника управління освіти Новоселицької РДА Валентини Балан, звинувачуючи її у фальсифікації результатів виборів у 2002 та 2004 роках та у тому, що на виборах –2004 вона підтримувала В.Януковича .

Вимоги СПУ підтримав Новоселиць кий осередок ВО “ Свобода”.

У правоохоронців даних про порушення В.Балан виборчого законодавства немає.

Обком СПУ,

народний депутат М.Мельничук

Новоселицький осередок ВО “ Свобода”.

Липень 2005

“Свобода слова” - №30-28.07.05 – “ Нова влада шанує кумівських виборчих технологів”; “ Заява бюро обкому СПУ з приводу кадрової політики на Буковині”;

ЗІК – 27.07.05 - “Соціалісти Буковини вимагають дотримання домовленостей при здійсненні кадрових призначень”;

ЗІК – 02.08.05 - . “На Буковині створили Комітет захисту ідей помаранчевої революції”.

На Буковині НСНУ вже АГІТУЄ, використовуЮЧИ адмінресурс-2607

Голова Вижницької РДА Василь Соломко 19 липня на зборах учителів смт.Вашківці закликав освітян на виборах до парламенту та місцевих рад голосувати за НСНУ , а на посаду Вашківецького міського голови обрати керівника місцевого осередку НСНУ Івана Шевчука, - повідомила ЗІК 26 липня прес-служба Чернівецького обкому СДПУ(О) .

На зборах обговорювалося питання заміщення вакантної посади директора місцевої школи. Вижницька РДА виступила проти призначення на цю посаду Олексія Грінчука, звернення на підтримку якого підписали понад 30 вчителів. На думку місцевого осередку СДПУ(О), однією з причин не проходження кандидатури О.Грінчука стало те, що його дружина входила до фракції СДПУ(О) в районній раді.

Голова Вижницької РДА , керівник рай організації НСНУ В.Соломко

19.07.05

ЗІК – 26.07.05 –

На Буковині НСНУ вже агітує, використовуючи адмінресурс

Керівництво Герцаївської РДА відкликало з відпустки вдову, мати трьох дітей, члена депутатської групи СДПУ(О) в районній раді, директора ЗОШ с.Великосілля Марію Бугу у зв’язку з виявленими під час перевірки недоліками, допущеними в ході ремонту школи ( комісія зафіксувала пропажу верстата, кількох шкільних парт, старого шиферу та 30 каменів-ракушняка, знятих під час перекриття даху школи). Під погрозою відкрити кримінальної справи їй запропонували добровільно написати заяву на звільнення. 2 серпня мешканці села, батьки школярів, депутати райради пікетували Герцаїївську РДА з вимогою припинити тиск на директора. Голова РДА Олег Кіцен, який зустрівся з пікетуючими, намагався всіляко спростувати політичні мотиви конфлікту, однак, таки зізнався, що мав предметну розмову з директрисою на предмет її політичних симпатій. „Я запитав,— сказав Олег Кіцен, — чи ви готові сьогодні працювати на Президента, за якого не голосували? Чи готові ви виконувати державну політику у галузі освіти? Якщо ж вона з нею не погоджується, то вона просто повинна піти...” Після консультацій із заступником голови ОДА Борисем Баглеєм, у Олег Кіцен заявив, що прийнято рішення не знімати з посади директора, оскільки на це немає „моральних підстав”. Марії Бузі, яка понад 24 роки працює в школі, до пенсії залишився один рік.

Керівництво Герцаївської РДА

1-2.08.05

Служба новин телеканалу ТВА ТВА, - Г.Мурмилюк - -02.08.05 - “Чергове протистояння влади та народу завершилося перемогою народу”;

ЗІК – 03.08.05 – “Буковина: влада знову звільняє директора школи, бо вона не голосувала за Ющенка. Люди протестують” ;

“Буковинське віче” - №58-10.08.05 – с.2 – А.Томків – “ Про шкільні парти ... на стелі”

Комітет захисту ідей помаранчевої революції “ Буковинський майдан” , сформований обкомом СПУ, вимагає звільнення з державних установ прихильників старого режиму, корупціонерів, фальсифікаторів минулих виборів, а також оприлюднення прізвищ осіб, які зловживають владою. Перша акція – пікетування Новоселицької РДА з вимогою звільнення новопризначеного начальна управління освіти В.Балан, яка на президентських виборах представляла у тер виборчкомі

В.Януковича.

Народний депутат , заступник голови СПУ Михайло Мельничук клопотатиме про зустріч з Президентом Віктором Ющенком з приводу невідповідності кадрової політики в області вимогам помаранчевої революції.

Обком СПУ

1-10 серпня

“Молодий буковинець” - №86-04.08.05 р.- -с.4 - О.Мостіпака –“ Владу від нових і старих кадрів рятуватиме комітет”; №90-13.08.05 –с.2- “ Кадрові скандали тривають”;

“Слово правди” - №33 від 13.08.05 – С.Трофименко- “Діалог” ;

“Букінфо”- 01.08.05 - “У Чернівецькій області створено Комітет захисту ідей помаранчевої революції “”Буковинський майдан”. ;

Прес-служба ОДА – 03.08.05 - “Кадрові призначення у Новоселицькому районі цілком виважені і обґрунтовані з професійної точки зору”,– таку позицію висловив під час візиту до Новоселиці заступник голови обласної державної адміністрації Борис Баглей”.;

“ Буковина” - №60-10.08.05 – с.3 – “ проти перефарбування”

ЗІК – 08.08.05 - “Буковинський майдан знову пікетував Новоселиць ку РДА”

В Кельменецькому районі рай організації СПУ, НРУ,УНП та “ Батьківщини” вимагають відставки першого заступника голови РДА та кількох начальників управлінь, які працювали на керівних посадах до помаранчевої революції.

Кельменецькі рай організації СПУ, НРУ,УНП та ВО“ Батьківщина”

Серпень05

“Молодий буковинець” - №90-13.08.05 –с.2- “Кадрові скандали тривають”;

“Версії” - №32-12.08.05 – с.3 –“Партійні розбори на Кельменеччині”

ЗІК –08.08.05 – “ Партійці незадоволені кадровою політикою Кельменецької РДА “

Начальник управління охорони здоров’я ОДА С.Малиш виидав наказ про призупинення виконання обов’язків головного лікаря чернівецького кардіодиспансеру, помічником народного депутата ( М. Мельничука) М.І.Демешком. С.Малиш заявив, “що не йдеться про господарські та професійні задатки М.Демешка., бо він дискредитував себе з іншого боку – і як лікар, і як керівник, і як людина. По-перше , на виборах Президента навіть з огляду на те, що на нього міг чинитися тиск, він поводився занадто зацікавлено. Чого варті лише підписи під колективними заявами лікарів щодо хвороби Віктора Ющенка, щодо всебічної підтримки Віктора Януковича. У мене є документ за підписом Миколи Івановича, який я попросив би опублікувати, щоби владу не звинуватили в упередженому ставленні до лікаря. У листі до прем’єр-міністра п.Демешко пише : “Прем’єр-міністру України, майбутньому Президенту України Януковичу В.Ф., а далі звертається: “Ваша екселенція!” Дев’яносто відсотків листа – восхваляння Януковича і висловлення йому підтримки, а в кінці - прохання надати санітарний автомобіль, можливо, трохи медтехніки. Я розумію, що цей лист не може бути підставою для звільнення, але про моральні і епістолярні якості підписанта він свідчить яскраво”. М.Демешка притягають до відповідальності за хуліганські дії – він із своїм шофером побили водія іншої машини, теж лікаря, за те, що він своїми діями міг призвести до ДТП. За словами С.Малиша, М.Демешко не має морального права залишатися на посаді і його в цьому підтримує керівництво області”.

Управління охорони здоров’я ОДА

Серпень 05

“Час2000” - №31 – 05.08.05 – с.5 – А.Романцов – “ Ротація”;”Час” - №31 – 04.08.05 – с.1 – “ Від виконання обов’язків головного лікаря кардіодиспансеру усунуто пана Демешка”.

Чернівецький міський центр захисту приватних підприємців та підприємств малого бізнесу на прохання окремих працівників управління МНС в Чернівецькій області звернувся до Генпрокуратури, СБУ та міністра МНС Давида Жванії з вимогою вжити заходи для наведення порядку в цьому підрозділ, - повідомив керівник центру Ігор Кухарчук

За словами керівника міського центру захисту приватних підприємців та підприємств малого бізнесу Ігоря Кухарчука, звернення працівників УМНС до обласної прокуратури, УСБУ та УМВС щодо наведення порядку в їх управлінні наслідків не мали, тому за допомогою вирішено звернутися до самого міністра Жванії, Генпрокуратури та СБУ.

У зверненні йдеться про те, що в управлінні панує самоуправство, окремі претенденти на посаду начальника УМВС усунули з посади заступника начальника управління , який за участь у помаранчевій революції отримав подяку від Президента, фальсифікували результати перевірки Державного Департаменту пожежної безпеки МНС України та службового розслідування щодо підписання актів прийняття в експлуатацію з невиконаними протипожежними заходами окремих об’єктів.

Звертається увага й на те, що пофарбована у біло-блакитний колір висотна споруда УМНС свідчить про політичні симпатії його керівників.

Працівники управління МНС у Чернівецькій області

Серпень 05

ЗІК- 11.08.05; “Молодий буковинець” - № 90-13.08.05 –с.2 - “ Управління МНС перефарбують у помаранчевий ?” ;

“Букінфо”-10.08.05 – “ Надзвичайна ситуація в управлінні надзвичайних ситуацій Буковини”.

Прес-служба облорганізації УНП оприлюднила заяву голови облорганізації, народного депутата Г.Манчуленка за результатами його участі в районних серпневих конференціях вчителів, в якому висловлено обурення з приводу того, що “ біля владного керма залишилися реакціонери та представники старих політичних сил. Для прикладу, незрозумілою є ситуація, коли колишнього голову РДА зараз призначають першим заступником голови РДА і це при тому, що перед виборами . як відомо, саме на голів РДА покладалося виконання обов’язків керівників тіньових штабів Януковича”. Дивує і те, що на посадах залишилися есдеки. За дорученням буковинців Георгій Манчуленко направлятиме депутатські звернення до Президента та Прем’єр-міністра, щоб вони звернули увагу на провадження кадрової політики у Чернівецькій області.

Чернівецька облорганізація УНП,

Народний депутат Г.Манчуленко

Серпень05

“Буковинське віче” -№65-02.09.05- с.2 – В.Пелех- “ Георгій Манчуленко: “ факт наявності “старих облич” у новій владі найперше б’є по авторитету самого Ющенка”;

“Погляд” - №69-02.09.05 – с.2 - В.Павлюк – “ Мрії про кадровий резерв”..

На вимогу райоргагнізацій НРУ, УНП, СПУ та ВО “ Батьківщина” начальника управління агропромислового розвитку Кельменецької РДА Петра Степановича Телешмана через півмісяця після призначення переведено на посаду першого заступника управління. Начальником управління призначено члена СПУ Віктора Бабинчука, який конкурс на цю посаду програв П.Телешману. За словами голови РДА Петра Телешмана, рішення прийнято на виконання тристоронньої домовленості між Ющенко, Тимошенко і Морозом. Кельменецькі соціалісти дали слово боротися й далі за для очищення районної влади від людей, котрі порушували виборче законодавство або просто належали до СДПУ(О).

Кельменецькі райоргагнізації НРУ, УНП, СПУ та ВО “ Батьківщина”, голова Кельменецької РДА П.Телешман

Серпень 05

“Буковинське віче” - №67 -09.09.09 – с.2 –

В.Твердохліб – “ Кадрові призначення : нема скандалам кінця – краю”.

Кілька самодіяльних колективів Винницького району на знак протесту проти невиконання їх вимог щодо відставки начальника відділу культури Вижницької РДА Миколи Мойсея відмовилися від участі в ХУ Міжнародному гуцульському фестивалі. Вони з березня вимагають звільнення М.Мойсея, оскільки вважають, що за його керівництва в районі відбувається занепад самодіяльного творчості, окремі закидають Мойсею й те, що у період минулих президентських виборів він мав політичну орієнтацію, яка не співпадала із зхагальними електоральними симпатіями виборців району. Натомість 107 працівників культури району звернулися до керівництва ОДА з проханням захистити від необґрунтованих нападок М.Мойсея.

Вижницькі самодіяльні колективи

Березень-серпень05

“Час” -№36-08.09.05 – с.20- “ Геть Мойсея від культури”. ;

“Свобода слова” -№36- 08.09.05 –- “ Самодіяльні колективи Вижниччини в знак протесту відмовилися від участі в ХУ Міжнародному гуцульському фестивалі” ;”Молодий буковинець” - №101-08.09.05 – с.2 -“ Гуцули не були на фестивалі на знак протесту”.

Трудовий колектив Карпатського ДСП АПК путивльського району звернувся до Президента України з проханням захистити колектив та керівника В.М.Петрика від цілеспрямованих і спланованих утисків. Тільки 9за півроку колектив і його керівника позапланово перевіряли 20 разів. Це заважає працювати. А на кожній нараді та колегіях постійно заслуховується звіт про діяльність колективу і оцінюється тільки з негативного боку. Хоча 6 років тому Петрик очолив колектив з боргом 1,5 млн. грн. і 80-ма працюючими. Сьогодні підприємство прибуткове і тут трудиться 400 людей, без урахування сезонних працівників. Звернення підписали 187 працівників. Копії надіслано в газети “Час”, “ Буковина”, “Сільські вісті”

Путильська РДА

Березень-вересень 2005

“Час” - №37-15.09.05 – “ Часінформ” - с.1.;

“Буковина” - №73-23.09.05 – сч.2 – “ На захист директора”.

Викладач Глибоцького професійного ліцею ( колишній майстер виробничого навчання, заступник директора, директор Глибоцького ПТУ, єдиний , хто має в училищі технічну та педагогічну освіту і понад 100 грамот та відзнак за безперервну 38-річну працю) стверджує, що на нього здійснюють тиск через активну громадянську позицію в якості активісту штабу В.Ющенка – спочатку, за його словами, йому безпідставно скоротили кількість годин з 720 до 325, знизили зарплатню до 150 грн., а потім звільнили з посади з грубим порушенням законів, відмовивши у продовженні контракту. Звернення до начальника управління освіти і науки ОДА В.Крамара результатів не дали. .

Директор Глибоцького професійного ліцею Косован

Серпень 2005

“Час” - №37-15.09.05 – Т.Григорчук – “ Я у Бауера не питав!..”

Через помилкове управлінське рішення начальника управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА С. Малиша 56 студентам Буковинського медичного університету було відмовлено у проходженні інтернатури на базі лікувальних установ Чернівецької області. Конфлікт було владнано після втручання спеціальної комісії МОЗ. Однак до проходження інтернатури студенти приступили майже з двомісячним запізненням.

Начальник управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА С. Малиш

Червень-серпень 2005 р.

“Час” - №38- 22.09.05 – с.19- Т.Кратко – “Студентам затримали початок інтернатури”; “Свобода слова” - №38-22.09.05 – с.1,4 – М.Мартинюк – “ Малиш проти Пішака, Міністерство проти Малиша”; “ Версії” - №38-23.09.05 – с.3- Л.Чередарик – “ Буковинську медицину лихоманить”; “ Доба” - №38- 22.09.05 – с.6 – Ю.Чорней - “ Пацієнт більше мертвий, ніж живий”;” Буковина” - №73-23.09.05 – с.1 В.Мацерук – “ Замовникам непотрібні “ вузькі “ спеціалісти” ; “Молодий буковинець” - №195 – 17.09.05 – с.2 – А.Косівчук – “ Студентів –медиків не беруть до інтернатури”.

Працівники КП “ Чернівецький міжнародний аеропорт” пікетували ОДА з вимогами припинити кримінальне переслідування колективу аеропорту , дати можливість керівництву підприємства, яке подолало борг, залишений попередниками у сумі понад 2 млн. грн.., спокійно працювати. Пікетувальники звинуватили заступника голови ОДА М.Сеничака у лобіюванні інтересів іноземної авіакомпанії., а іншого заступника – у лобіюванні намірів російського нафтотрейдера на потужне нафтосховище підприємства. Буковинські можновладці агітують депутатів обласної ради на сесії 6 жовтня проголосувати за відставку непоступливого директора аеропорту В.Палійчука.

Керівництво Чернівецької ОДА

Серпень-вересень05

“Свобода слова” - №39- 29.09.05 р. – с.1 – “ Працівники КП “ чернівецький міжнародний аеропорт” пікетували облдержадміністрацію” ;

“Погляд” - №76 – 27.09.05 – с.2 – “ Облрада вирішить долю аеропорту”; “ Молодий буковинець” м- №106 – 24.09.05 – “Працівники аеропорту пікетували ОДА”..

Директор Сокирянського ВПУ П.Ширінга звільнив з посади методиста Наталію Євламп’єву за відмову на догоду директора фальсифікувати документи та доповідну в обласне управління освіти про виявлений факт завищення оцінок , який давав окремим учням училища можливість отримати дипломи з відзнакою До звільнення на методиста 5 місяців чинився тиск

Директор Сокирянського ВПУ П.Ширінга

2005

“Доба” - №43 – 27.10.05 – с.6 – Л.Грубляк – “ Розбрат у Сокирянському училищі”.

Вчителька української мови та літератури Дубовецької школи Кіцманського району з 12-річним стажем, мати трьох дітей Оксана Рурак виступила прооти рішення директора школи ,яким без її згоди у неї відібрали години викладання української мови та літератури, які вона мала до цього. Скарги на аналогічні дії директора висловили й інші вчителі цього закладу. Сільський голова Микола Орлецький повідомив, що директор школи Іван Рошко постійно вчиняє якісь чвари, принижує гідність вчителів.

Директор Дубовецької школи Іван Рошко

Вересень-жовтень 2005

“Час” - №40- 06.10..05 – О.Калмикова – “ Освітяни вимагають справедливості”

Екологічний інспектор з Сокирян Анатолій Білоткач звільнилиз посади , притягнувши до відповідальності за корупційні діяння. А.Білоткач вважає, що інкріміноване йому звинувачення у корупції є способом помститися за його дії по захисту законності, вчинені екологам в міру отриманих повноважень Зокрема, та.Білоткач звернув увагу , що прокурор району незаконно спорудив дачу, на незаконне отримання земель в оренду братом екс-голови РДА тощо. Після попередніх “ довірливих” бесід, категоричних попереджень прокуратурою, окремими фізичними особами про неприпустимість “ самовільних “ дій інспектора, проти нього порушили кримінальну справу із звинувачення в корупції. Шевченківський райсуд м.Чернівці 14 вересня справу І.Білоткача відправив на додаткове вивчення.

Прокуратура Сокирянського району

Вересень 2005

“Час” - № 40 – 06.10.05 – с.5 – В.Чепенд.к – “ шукав правду – знайшов ключку…”

Директор Глибоцького ПТУ Іван Косован безпідставно звільнив з роботи икладача спеціальних дисциплін Євгена Коржакова, майстрів виробничого навчання Іллю Семко та Іллю Ткачука. Їх поновили на роботі рішенням суду після розслідування газети „ Час”

Директор Глибоцького ПТУ І.Косован

2005

„ Чс” - №45 – 10.11.05 р. – т.Григорчук – „ Крига скресла”

Екс-начальник УМНС в Чернівецькій області Ю.Стахов має намір в судовому порядку оскаржувати незаконне рішення екс- міністра Жванії про звільнення з посади заступника начальника УМНС в Чернівецькій області і позиватиметься до підприємців і колег, котрі безпідставно звинуватили його у зловживанні службовим становищем та корупційних діяннях.

Екс-міністр МНС Д.Жванія

„ Свобода слова” - № 10-03.11.05 – с.5 – А.Романцов – „ Стахов - не качка, просто не вполюєш”.

На 1листопада у Чернівецькій області зареєстровано найвищий рівень безробіття.

„ Свобода слова” - № 13 – 25.11.05 – с.2 – „ На Буковині найвищий рівень безробіття”.

Право на оплату праці

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

Станом на 1 липня борг з виплати зарплати на економічно-активних підприємствах області становить 3,2 млн. грн. Загалом загальна сума заборгованості по заробітній платі на 1 липня становить 6,9 млн. грн.. Найбільша сума заборгованості у сільскому господарстві та на підприємствах ЖКГ.

Керівники підприємств

Січень-липень 2005

“ Версії” - № 28-15.07.05 – с. 3 – “ Зарплату не платять робітникам та футболістам”;

“Свобода слова” - №30 –28.07.05 – с.3 – О.Ровецька – “ Заборгованість по зарплаті зростає з кожним днем”.

Станом на 1серпня заборгованість із виплати зарплати в Чернівецькій області становить 7 млн.548 тис. грн.( сільське господарство- 2 млн.543, промисловість – 922 тис. грн., будівництво- 791 тис. грн.). Найбільша заборгованість – 1 млн.271 тис.грн . – в Кельменецькому районі. .

Керівники підприємств

“Доба” - №35- 01.09.05- с.5 – В.Шведак – “ Бери шинель….”;” Свобода слова” -№35 – 01.09.05 – с.5 – “Перше “друм-бун”.;

“Молодий буковинець2- № 98-01.0.05 – с.2 – “ За борги полетять голови”.

ДПА в Чернівецькій області у травні –серпні здійснила 253 перевірки роботодавців, під час яких у 97% виявлено факти виплати найманим працівникам доходів “у конвертах”, без укладання трудових угод і сплати податків.

Роботодавці

Травень-серпень05

“Молодий буковинець” -№100-06.09.05 – с.2 - “ Зарплату “ в конвертах” отримують більшість працівників.”

Викладачі, майстри та інструктори двох груп Глибоцького професійного ліцею не отримують зарплатню із червня, хоча гроші на рахунку є.

Директор Глибоцького професійного ліцею Косован

Червень-серпень 2005

“Час” - №37-1в5.09.05 – Т.Григорчук – “ Я у Бауера не питав!..”

Група керівників підрозділів УМНС в Чернівецькій області звернулася до голови ОДА із протестом проти призначення начальником цього управління Юрія Стахова, звинувачуючи його у використанні службового становища, перевищенні службових повноважень, зокрема, необґрунтованому позбавленні багатьох працівників управління надбавок до зарплати.

В.о. начальника УМНС В Чернівецькій області Юрій Стахов

„ Погляд” - №86 – 01.11.05 – с.2 – В.Павлюк – „ Злети та падіння начльників УМНС”. : „ Буковина” - № 84-02.11.05 – с.2 – А.Ісак – „ Юрію Стахову висловили недовіру”

З початку року борг по зарплаті зріс на 670 тис. грн.. Найбільша заборгованість у сільському господарстві , будівництві та окремих підприємствах промисловості

Керівники підприємств

„ Погляд” - №91 – 18.11.-5 – с.2 – „ Зарплатні борги зростають” ; „Свобода слова” - №12- 17.11.05 – с.2- „ Борги із зарплатні за рік зросли на 670 тисяч”; "ерали з піщаних кар’рів"жби дієвих заходів для припинення несанкціонованого забору гравію та піску із

Борг із виплати зарплати станом на 1 листопада у м.Чернівці становить 2,710 млн. грн..

Керівники підприємств

“ Версії” - №50-18.12.05 – с.3 – “ Голові РДА, який перший погасить борги по зарплаті, губернатор Буковини пообіцяв пляшку коньяку”

Перевіркою прокуратури виявлено, що ПТУ №13, ПТУ№3 , ВПХУ №5 м.Чернівці виявлені факти невиплати стипендії учням

Керівники ПТУ

2005

“Свобода слова” -№14 – 01.12.05 р. – с.8 - Н.Бреславська – “ Перевірка виявила серйозні недоліки в роботі профтехосвіти”.

Під час 434 перевірок виплати заробітної плати підприємцями, здійснених ДПА в Чернівецькій області, порушення податкового законодавства встановлено у 413 випадках. Донараховано майже 295 тис. грн.. податків та штрафних санкцій.

ПП

2005

“ Час” - № 5- - 15.12.05 р. – с.5 – “ Виплата заробітної плати в конвертах “ обкрадає державау”

Право на повагу честі та гідності

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

Газета “Час” вимагає від керівника СПП “Мамаївське” Шведа відмовитися від звання Героя України , бо він отримав це звання від Кучми, Януковича і Медведчука.

Газета “Час” , Петро Кобевко

Вересень 2005

“Час” - №39-29.09.05 - с.1,4 – П.Кобевко – “ Мамаївські газди – не бугаї, а Швед – не герой”; “свобода слова “ - №38-22.09.05 – с.1,4 – С.Сулима, С.Воронцрв – “ тепличний ефект, або нещаслива година села Мамаївців; “ Буковина” - №74 – 28.09.95 – с.1 – А.Ісак – “ Колотнеча вМамаївцях”...

Перший заступник голови Сокирянської РДА Петро Перепелиця, використовуючи власну посаду, вимагає від виконкомівців Романковецької сільради ухвалити вигідне особисто для нього рішення. Водночас не гребує жодними засобами, зокрема й застосування лайки до членів колективного органу управління сільською громадою.

Перший заступник голови Сокирянської РДА Петро Перепелиця

Вересень 2005

“Буковинське віче” - №68 – 14.09.05 р. – с.2 – В.Добржанський – “ У світлі вимог помаранчевої революції” .

Керівник регіональної приймальні Президента у Чернівецькій області В.Чинуш вимагає публічного вибачення від екс-держсекретаря О.Зінченка за нанесену в прямому ефірі місцевого телеканалу ТВА особисту образу.

Екс-держсекретр О.Зінченко

Листопад 05

„Погляд” №92 – 22.11.05 р. – с.2 – „ Зінченко образив Чинуша” ; „ Буковинське віче” -№88-23.11.05 - с.1 =” Керівник громадської приймальні Президента на Буковині Чинуш вимагає публічного вибачення у Зінченка за образи, інакше – подаватиме до суду на захист своєї честі та гідності” : „ Буковина” - №90-23.11.05 – с.2 – Антологія зради”

Заступник голови ОДА Борис Ба глей 25 листопада на святкуванні річниці помаранчевої революції назвав „ мохнатими рилами” депутатів облради, які не ухвалили рішення про притягнення до відповідальності керівників, які розкрадали ліси та пообіцяв позагортати політичні блоки під назвами „ Я-МИ”

Заступник голови ОДА Б.Баглей

25.11.05

„ Буковинське віче „ - №90- 30.11.05 – с.1 - „Борис Ба глей : „ Ми позагортаємо „Я-МИ” .

Право на освіту

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

Батьки 10-ти дітей з 1989 року не дозволяють їм відвідувати школу через релігійні переконання, користуватися телевізором, спілкуватися з однолітками, розмовляти з чужими людьми. Лише старша донька встигла закінчити початкову школу. Останню дитину, яка народилася дома, батьки відмовляються реєструвати. Багатодітна сім’я проживає в квартирі площею 27 кв.м.

Батьки

“Чернівці” - №37-16.09.05 - с.4 – Л. Артеменко – “ Заручники батьківського фанатизму”.

8-12 вересня ВАТ “Чернівціобленерго” відключили від енергопостачання навчальні корпуси, майстерню, їдальню та гуртожиток СПТУ №14м (залізничне) , де проживають 300 учнів. Причина відключення – борг шестирічної давності, якій обіцяли реструктуризувати. Навчальний процес було призупинено. Працівники СПТУ звернулися за допомогою до депутатів ВРУ, Прем’єр-міністра.

ВАТ “ Чернівціобленерго”,

Керівництво СПТУ

Вересень 2005 р.

“ Свобода слова” - №36- 08.09.05 и- С.Воронцов, С.Великий – “ СПТУ №14 страйкує, або останнє китайське попередження”.

Право на звернення

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

Мешканця с.Долиняни Хотинського району Михайля Дячука ОДА не повідомила про розгляд його звернення щодо вирішення питання заїзду до оселі та встановлення межі з сусідами.

Відділ із питань звернень громадян ОДА

Липень 2005

“ Буковина” - № 52-13.07.05 – с. 2 – “ Влада діє по-старому?”

Мешканці 45-квартирного будинку№4 по вул.Л.Українки в Хотині стверджують, що на 3 письмові звернення до міського голови, 3 письмові звернення до голови РДА , два письмові звернення до голови ОДА щодо ремонту даху будинку, якийц вже 10 років протікає, жодної відповіді не одержали.

Чернівецькак ОДА, Хотинська РДА, Хотинська міська рада

Не встановлено

“ Буковинське віче” - № 53- 22.07.05 – с.2 – “ Лист до редакції”.

Майже місяць з мікрорайону Калічанка та садівничого товариства "Садки" Чернівців з берегів Пруту неконтрольовано вивозять гравій.Щоб прояснити ситуацію, місцеві мешканці телефонували в управління екології та природних ресурсів Чернівецької облдержадміністрації. Їм пообіцяли прислати фахівців, але ніхто так і не з'явився. Тоді люди перекрили рух, вимагаючи припинити вивезення гравію. При цьому постраждала жінка, на яку наїхала машина. З травмою руки її госпіталізували. Мешканці мікрорайону довго чекали керівника міського ШЕП п. Олексюка, начальника облуправління екології п. Сівака. Замість останнього прибув після обіду п. Шнаревич, сказав людям приблизно таке: мовляв, все законно, а якщо не подобається кому, то нехай на Прут не ходить...

Обурені люди збираються вдатися до більш радикальних методів боротьби, бо не надіються ні на природоохоронні, ні на правоохоронні органи. Адже такий спосіб вибирання піщано-гравійної маси може призвести до осідання грунту, зміни русла Пруту та руйнування людських осель.

Управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА

Липень2005

“ Доба “ №27-07.07.05 – с.2,6- Р.Любера – “ Гравій везуть – хати валяться” ;

“ Час” - №26-30.06.05 – Т.Кратко – “ На Пруту ириють котлован?”.

На міжбудинковій території по вулиці Хотинській, поряд з будинками 49, 49-А, 49-Б, 49-В певний час тому безперервно текла вода. Наші звернення до водоканалу не отримували реагування працівників цієї служби, тому ми змушені були звернутись і до інших інстанцій: телефонували до райкомунуправління Садгірського району, до аварійної служби, до міськвиконкому. Проте всюди отримували майже однакові відповіді. Два тижні ми зовсім не мали води. А прийшли і сяк-так поремонтували прориви водопроводу аж після того, як ми зателефонували заступнику голови ОДА п. Баглею. Завдяки його сприянню нарешті воду подали, однак водогін потребує оновлення чи ремонту.

“Час”-№27-07.07.05 – “ Водяні” проблеми вулиці Хотинської”

Делегація освітян Новоселицького району приїхала о 10.00 на прийом до начальника управління освіти ОДА у визначений згідно графіку день прийому. Їх повідомили, що начальник буде о 14.00, але обіцяного прийому вони так і не дочекалися. З Міністерства освіти відповідь на звернення вони очікують вже 3 місяці

Начальник управління освіти ОДА С.Крамар

Міністерство освіти

Липень 2005

“Свобода слова” - №30-28.07.05 – А.Романцов – “ Нова влада шанує кумівських виборчих технологів”.

Члени виконкому Романковецької сільради М.Лянга, Г.Щербата, П.Щербань, В.Степаненко звернулися в редакцію газети “ Буковинське віче” зі скаргою на першого заступника голови Сокирянської РДА П.М.Перепилицю, який запізнився на засідання сільвиконкому , а у відповідь на прийняті рішення говорив з членами виконкому на підвищених тонах, зверхньо, погрожував усім : “ми ще побачимо, які рішення ви приймали раніше”, “ми ще розберемося з кожним окремо “, лякав головою РДА

Заступник голови Сокирянської РДА

П.М. Перепелиця

Серпень05

“Буковинське віче” – № 60- 17.08.05 – с.2 – В.Добржанський – “ потрібна школа спілкування”.

Самодіяльні колективи Вижницького району вимагають відставки начальника відділу культури Вижницької РДА Миколи Мойсея, оскільки вважають, що за його керівництва в районі відбувається занепад самодіяльної творчості. Звернення з цього приводу до начальника управління культури ОДА І.Петрусяка результатів не дали.

Начальник управління культури Чернівецької ОДА І.Петрусяк

Березень-серпень 2005

“Час” - №37-15.09.05- с.19 – О.Степова – “ Для культури у Мойсея – ні грошей, ні совісті”.

Житель с.Рингач Новоселиць кого району В.М.Городницький, 1931с р.н, у квітні звертався до голови ОДА з проханням допомогти перерахувати пенсію та отримувати компенсацію за вугілля. У відповідь отримав відписку.

ОДА

Квітень-вересень 29005

“ Буковинське віче” №71 – 23.09.05 – с.1 – “ Відкритий лист – звернення”.

У Чернівцях мешканці Старої Жучки неодноразово скаржилися на несанкціонований вибір гравію з річки Прут, засміченість прибережної території. Вони з цього приводу зверталися у міську, обласну природоохоронні інспекції , міліцію , але ніхто не збирається реагувати. Екологічна інспекція Садгірського району не склала жодного адмінпротоколу

Обласна, міська , районна екологічні інспекції

“Буковина” - №70-14.09.05 – с.2 – Василь Христинко – “Гравій вибрали, природу знищили”

Мешканці Новодністроська 30 жовтня 2005 р. (понад 1300 осіб) провели мітинг проти підвищення тарифів на воду та теплопостачання. Представники Чернівецької ОДА та народний депутат М.Мльничук запрошення на мітинг проігнорували

Чернівецька ОДА

Народний депутат М.Мельничук (СПУ)

30.10.05

„ Час” - №45 – с.4 – В.Чепендюк – „ Теплі послуги – пекучі ціни”.

Два місяці тому пайовики селянської спілки „ Дружба „ С.Киселиці Путивльського району звернулася до начальника управління боротьби з організованою злочинністю УМВС Сергія Горбатюка з проханням провести перевірку щодо законності розпаювання господарства у березні 2000 р.До звернення долучили протокол зборів пайвиків від 11.09.05 р., якому за пунктами виклали перелік порушень, допущених при розпаюванні. Жодної відповіді на своє звернення вони не отримали.

Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС

09..2005

„Час2000”- №46- 17.11.05 – А.Романцов – „ Гуцулам залишили тільки гори”. оманцов - ".05 - А.своє звернення вони не отримали. ювання господарства у березні 2002 р.

Право на відпочинок

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

278 підприємців МТК “ Калинівський ринок” стверджують, що вже багато років працюють лише з 3-ма вихідними на рік – Новий рік, Різдво, Великдень. Адміністрація ринку на прохання встановити вихідний раз на тиждень довгий час не реагувала і лише нещодавно повідомила, що офіційним вихідним буде понеділок. Підприємців це не влаштовує, оскільки вони вважають, що вихідним має бути неділя, аби всі працюючі на ринку мали змогу спілкуватися з сім’єю, сходити в церкву..

Адміністрація МТК “ Калинівський ринок”

1991-липень2005 р.

“ Буковина” - № 52-13.07.05 – с. 2 – “ Вихідний у ... понеділок” ;

“Погляд” - №57-26.07.05 – “ Коли на “ Калинці” вихідний”.;

ЗІК – 21.07.05 – “ Меру Чернівців в ОДА порекомендували не проводити реконструкцію Калинівськогоринку та забезпечити його роботу без вихідних” ;

Прес-служба ОДА – 20.07.05 – “Обговорювали стан справ на Калинівському ринку”

Право на охорону здоров’я

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

За показниками дитячої смертності, на загальну кількість новонароджених найменша в Україні Чернівецька область — серед лідерів у державі. Здоровим тут народжується лише кожний четвертий малюк. Сумну статистику оприлюднив начальник управління охорони здоров'я ОДА Святослав Малиш у своїй доповіді на колегії облдержадміністрації, де розглядалося питання "Про стан роботи лікувальних закладів області щодо охорони життя та здоров'я новонароджених". Минулого року показник смертності малюків на Буковині зріс з 8,86 до 10,77 на 1000 народжених живими. У першому кварталі 2005 року показник смертності малюків, на жаль, не знизився. Порівняно з попереднім роком, показник неонатальної смертності в 2004 р. зріс на 1,6 відсотка і становить 7,18 на 1000 народжених живими. Щобільше, за І квартал цього року цей показник знову зріс і становить 8,4. (Для порівняння: згідно з даними відділу реєстрації актів цивільного стану облуправління юстиції, торік на Буковині народилося 9 тисяч 759 немовлят, що на 600 малюків більше, ніж народилося у 2003-му. За цей самий період померли відповідно 11 тисяч 958 буковинців, у 2003-му — 12 тисяч 490).

Серед основних причин такого сумного стану справ, — повідомляє прес-служба ОДА, — медики називають недоліки в організації скринінгу (планового обстеження): застарілі апарати УЗД, в облдитлікарні № 2 відсутній апарат нейросонографії для новонароджених, у більшості районів області взагалі відсутні апарати штучної вентиляції легень. Тож без значного покращення оснащеності дитячих відділень пологових будинків сучасною контрольно-слідкуючою, дихальною апаратурою та апаратурою для забезпечення біохімічного контролю годі сподіватися на значне покращення ситуації. Особливо гостро стоїть проблема забезпечення пологових будинків апаратами штучної вентиляції легень для новонароджених. Передбачено, що кошти для обладнання спеціального реанімобіля для транспортування хворих новонароджених з пологових будинків та пологових відділень райлікарень у відділення неонатальної реанімації з'являться в бюджеті лише наступного року, а до того лікарі лише розводять руками, а батьки немовлят сподіваються на Бога.

Центральна тва місцева влада

Не встановлено

“ Доба” - № 27-07.07.05 – с. 5 – Ю.Чорней – “ Дитячі нива скорботи”

В Чернівецькій області показник смертності дітей першого року життя становить 11,39% і є вищим за державний. Найвищі показники малюкової смертності у Сокирянському районі 917,54%), містах Новодністровськ (47,6%) та Чернівці ( 14,61%) . Обласною прокуратурою встановлено, що головною причиною такого негативного явища є неналежне забезпечення медичною допомогю вагітних жінок та новонароджених, гарантоване ст..58 Закону України “ Основи законодавства України про охорону здоров’я”. В усіх ліквально-профілактичних закладах області порядок ультразвукового обстеження в скринінгові терміни не відповідає затвердженим протоколам. Навантаження на апарати вдвічі перевищує державний показник і становить 13209 на один апарат. З 11 районів, лише у Новоселиць кому УЗД апарат 2004 року випуску, решта – 1990-1992 року. Не відповідає вимогам галузевих наказів МОЗ організація роботи патронажних служб охорони здоров’я, Зафіксовано факти безкарності з боку керівництва лікарень тих медичних працівників, котрі неналежно виконують свої обов’язки, а також факти відмови у наданні медичної допомоги дітям у критичному стані. Рецензії про смерть дітей першого року життя складаються невчасно, в них відсутні дати, що не дає змоги проконтролювати своєчасність їх написання. Прокуратурою встановлені факти невиїзду лікарів-педіатрів на виклик до хворих дітей. У Новоселицькій ЦРЛ нема дитячого лікаря-ортопеда, в Хотинській, Заставнівській, Глибоцькій ЦРЛ немає неонатологів.. Окремв службові особи закладів охорони здоров’я перекручують статистичну звітність та приховують смертність новонароджених.

Головні лікарі ЦРЛ

Посадові особи управління охорони здоров’я ОДА

2004-2005

“Свобода слова” - №34-25.08.05 – с.6 – старший помічник прокурора області Н.Бреславська – “Чому Буковина серед лідерів щодо смертності малюків?”.

Майже в усіх аптеках області продають фальсифіковані ліки , не дотримується температурний режим зберігання ліків, гігрометри, які є в приміщеннях, не приведені до робочого стану, відсутні журнали обліку температури та відносної вологості. За результатами здійсненої міською прокуратурою перевірки до управління охорони здоров’я ОДА направлено подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб та ініційовано питання щодо позбавлення 4 СПД , у власності яких перебувають аптечні мережі, ліцензії, винесено 4 постанови про порушення дисциплінарного провадження.

Власники аптечної мережі

“Свобода слова” -№35-01.09.05 – с.8 – Оксана Соколик, старший помічник прокурора м.Чернівці – “ Майже у всіх аптеках області продають фальсифіковані ліки”

В обласній лікарні та чернівецькій міській лікарні ( вул..Чапаєва) відмовилися госпіталізувати ВІЛ-інфіковану хвору 24-річну дівчину , яка потребувала термінової медичної допомоги. Дівчину госпіталізували в ургентній лікарні швидкої допомоги лише після втручання Чернівецького відділення “ всеукраїнської мережі людей, котрі живуть з ВІЛ/СНІД”. За 12 днів перебування у илікарні хворої санітарка зайшла до її боксу лише один раз, медсестри боялися робити їй ін’єкції. Хвору перевели в тубдиспансер, але відмовилися надати для її перевезення санітарний транспорт. Дівчина померла на 5-й день перебування в тубдиспансері

Керівники чернівецьких лікарень

“Версії” -№37-16.09.05 – с.14 – О.Кафанов - “ У нас лікують, та не всіх, а молодший медперсонал нічогісінько не знає про захворювання”.

Через відсутність сучасного обладнання, недоліки у кадровому забезпеченні, недбале ставлення до виконання обов’язків медперсоналом за показниками якості надання медичної допомоги дітям і матерям Чернівецька область перебуває на 25-27 місцях у державі. В Цьому році ОДА 7 разів зверталася до МОЗ з проханням посприяти в оснащенні буковинських лікарень медичною апаратурою. В області лише в 4-х з 11-ти ЦРЛ є апарати штучного дихання для новонароджених, немає спец автомобілів для перевезення новонароджених, навантаження на апарати УЗО вдвічі перевищують норму.

МОЗ

Управління охорони здоров’я ОДА

“Доба” - №39- 29.09.05 и- с.1,4 – Ю.Чорней – “ Буковинським дітям відмовляють у медичній допомозі”.; “ Погляд” - №75 – 23.09.05 –с.2 - Ю.Молчанова – “ Діти вмирають. Медицина невинна”.

На колегії управління освіти та науки ОДА зазначено, що лише 30% випускників шкіл можна вважати здоровими. Нормам не відповідають шкільні меблі та інше обладнання, в класних кімнатах не дотримуються гігієнічних нормативів щодо освітлення в багатьох школах не вирішене питання забезпечення чистою водою, немає сучасних убиралень. Як наслідок, у 8 з 11 районів області спостерігається тенденція зростання захворюваності на вірусний гепатит А . З початку навчального року зафіксовано 68 випадків вірусного гепатиту серед школярів .

Місцеві органи влади

2005

“ Молодий буковинець” -№118-18.10.05 – с.3 – О.Мостіпака – “ У багатьох школах немає доброго освітлення і чистої води”.

Мешканці с.Драчинці , ветерану вйни П.Вищньовській у Кіцманській ЦРЛ відмовили у наданні безкоштовної медичної допомоги , коли у неї виявився складний перелом ноги. Не надали транспорт і для транспортування хворої на операцію до обласного центру

Кіцманська ЦРЛ

Жовтень 05

„Буковина” - № 84- 02.11.05 – с.2 – О.Савчук – „ Замість допомоги - байдужість і нахабство” 0

В Магалянському спец-інтернаті для розумово відсталих дітей немає ні психолога, ні фахівця з психіатрії, ні медсестри у фізкабінеті , хоча вихованці постійно потребують допомоги цих спеціалістів. У закладі весь медичний персонал – лікар-терапевт та старша медсестра , хоча серед вихованців чимало лежачих дітей

Управління охорони здоров’я ОДА

2005

„Час2000” - №1—03.11.05 – В.Пономарьова – „ Діти без майбутнього?”.

Головний лікар Чернівецької міської поліклініки №2 В.Шпакова відмовила у виписці пільгового рецепту ветерану, інваліду праці ІІ групи Є.Карач

Головний лікар Чернівецької міської поліклініки №2 В.Шпакова

Грудень 05

“ Буковина” -№98-21.12.05 – с.2 – “ Коли дочекаємося поваги?”.

Право на безпечне довкілля

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

На території Чернівецької області нараховується 22 тонни непридатних та заборонених до використання пестицидів, які зберігаються в господарствах 6-ти районів області та. м.Чернівці. Місця їх зберігання ще не про інвентаризовано. Голоне управління сільського господарства ОДА не вирішило питання з виділенням відповідного приміщення для завзеня і складуваня цих отротухімікатів”.

100 населених пунктів, в т.ч. міста Вижниця, Вашківці, Берегомет , Новоселиця , відходи зсипають де попало, без відповідних дозволів, тобто права на користування землею пд. сміттєзвлища

Місцеві екологічні служби

Міські та сільські ради

Впродовж року

„Погляд” - №87-04.11.05 – с.2 – „ Відходи є, подіти – іде”:

„Буковина” -№88 – 16.11.05 – с.2 – У.Мальований – „ Сміття, навкруг сміття...” :”Версії „- №45- 11.11.05 – с.13 – „ Кожен буковинець залишає щороку майже 300 тонн відходів ”

Мешканці буд. по вул.. Головній,204 б м.Чернівці впродовж двох місяців добивалися ремонту каналізаційної мережі, нечистоти якої заповнили підвали і створили нестерпні умови проживання.

ДКП „ Чернівціводоканал”,

ПП. „ Ремжитлосервіс”

Жовтень-листопад

„Погляд” -№87-04.11.05 – с.3 – Ю.Молчанова – „ Герой-комунальник завжди поруч2

Мешканці с.Непоротове Сокирянського району скаржаться на те, що господарське товрство АПФ „ Риф-Агро” ( керівник В.Козак) заклало сад в другому поясі зони санітарної охорони Дністровського водосховища, поблизу житлових будинків. Сад обробляється пестицидами токсичних груп, що смертельно впливає на здоров’я людей. На погіршення здоров’я скаржаться 120 мешканців села. Звіт із витрачання небезпечних препаратів за 2004 і 2005 роки В.Козак в районну станцію захисту рослин не надав. На захист В,Козака зробив запит у ВРУ нардеп А.Корчинський. 27 жовтня зустріч в селі усіх сторін конфлікту результату не дала.

господарське товрство АПФ „ Риф-Агро”

2005

„Буковина” - №86-09.11.05 – с.1 – І.Агатій – „ Смерть із яблуневого саду” : „Час”- №45-10.11.05 – „Коли всихають яблуневі сади”.;

„ Час”- № 45-10.11.05 – с.5 – В.Чепендюк – „ Коли всихають яблуневі сади”.

За даними управління економіки Чернівецької ОДА, у рік з Черемошу, Пруту, СІрету вибирається будівельних інертних матеріалів на 12 млн. грн.. Екологічні збитки, спричинені руйнуванням річкового водостоку через незаконні кар’єри на землях водного фонду за три останні роки перевищили 24 млн. грн.. 73 населених пункти області, де проживає 40 тисяч мешканців, під загрозою затоплення. Місцева влада, правоохоронні органи, екологічні служби дієвих заходів для припинення несанкціонованого забору гравію та піску із місцевих річок не вживають.

Місцева влада, правоохоронні органи, екологічні служби

2005

„Свобода слова” - №11- 10.11.05 – с.3- С.Ісаченко – „ Генерали з піщаних кар’єрів”.

Право на інформацію

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

Голова ОДА не збирає регулярно пресу та ЗМІ, не дуже поспішає на телебачення. Заступники також з’являються нерегулярно і зчаста безтолково виправдовуюить власні дії.

Керівництво Чернівецької ОДА

Лютий-липень 2005 р.

“ Буковинське віче” - № 47-01.07.05 – с. 2 – С.Марко – “ Роздуми біля парадного під’їзду влади”

Начальник відділу у справах сім’ї та молоді Чернівецької міської ради Н.Коцур безапеляційним тоном заявила журналістам , які бажали отримати відповіді від ведучого телевізійного шоу “Караоке на майдані” І.Кондратюка , що ексклюзивне право на бесіду з ведучим буде надано лише журналістам газети міської ради “ Чернівці” , Таким чином, журналісти інших ЗМІ були позбавлені права на інформацію.

Начальник відділу у справах сім’ї та молоді Чернівецької міської ради Н.Коцур

Липень 2005

“ Буковинське віче” - №53 – 22.07.05 р. – с.2 – Г.Заславець – “ Вперед ... до майбутніх невдач?”.

Під час вручення дипломів випусникам Чернівецького нацуніверситету у приміщенні Літнього театру головою ОДА М.Ткачем, якась особа, що не представилася, намагалася не у идуже ввічливій формі заборонити журналістам та батькам фото- і відеозйомку.

Чернівецька ОДА

Червень 2005

“ Версії” - №26 –01.07.05 – с.20- З.Подкидишев – “ Губернатор вручав дипломи і уникав фотокамер”.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Л.Бабаєнко відмовила надати інформацію журналісту газети “ Молодий буковинець” щодо реагування міської влади на критичний матеріал в цій газеті

Заступник начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Л.Бабаєнко

Серпень 2005 р.

“Молодий буковинець” - №86-04.08.05 р.- с.5 - О.Мостіпака , Є.Малюк -“Чи бувають все-таки в чаї лейкоцити ?”

Кореспонденту газети “ Молодий буковинець” Василю Гринюка не дозволили переїхати міст через річку в с. Татаров Івано-Франківської області в напрямку до будівництва, за словами охоронців і місцевих робітників дачі Президента Ющенка. Представитися охоронці та керуючі діями будівельників люди відмовилися, як і надати будь-яку інформацію про власника новобудови.

Серпень05

“Молодий буковинець” - №92-18.08.05 – с.1,5 – В.Гринюк – ” Дачу Ющенка засекречено”.

Чернівецький підприємець звернувся до редакції газети „ Погляд” із скаргою на дії митників, які навмисне створюють такі умови, що підприємцям не вигідно користатися правом на оформлння векселів на сплату ПДВ. Перший заступник начальника Вадул-Сіретської митниці Ігор Добровольський відмовився надати редакції роз’яснення з цієї проблеми.

Перший заступник начальника Вадул-Сіретської митниці Ігор Добровольський

Листопад

2005

„Плгдяд” - №91 -18.11.05 – с.3 – „Лідприємець звернувся до газети”

Суддя відмовився надати журналісту кельменецької газети “ Рідне слово” В.Твердохлібу інформацію щодо розгляду справи про підкуп виборців, посилаючись на її конфіденційність. В. Твердохліб проінформував про цей прокурора області М.Косюту

Суддя Кельменецького суду

“ Буковинське віче” - № 96 – 21.12.05 – с.1-2 – В.Твердохліб – “ Прокурор області Михайло Косюта : “ Суспільство повинно знати своїх “ героїв”;

“Буковинське віче” - № 93 -09.12.05 – с.1-2 –

В.Твердохліб – “ Кельменецькі помаранчеві демократори”.

Право на політичні переконання

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

Заступник голови ОДА Б.Баглей на першій обласній конференції НСНУ у доповіді зазначив, що “ потрібно забувати гасло “ А де ти був під час помаранчевої революції?” . Журналіст вважає, що “ себто тим самим заступник губернатора визнав, що таким принципом керувався , і він був основоположним під час вирішення кадрових питань. А чи не є це порушення бодай людських норм і прав на самовизначення і самоідентифікацію?”

Керівництво Чернівецької ОДА

Лютий-липень 2005 р.

“ Буковинське віче” - № 48-06.07.05 – с. 1 – О.Микосянчик – “ А де ти був під час Помаранчевої революції ?”.С.Марко – “ Роздуми біля парадного під’їзду влади”

Секретар обкому СДПУ(О) В.Забродський на прес-конференції заявив, що валізу зі змінною білизною та необхідними речами тримає напоготові, оскільки проти нього, як президента телекомпанії ТВА намагаються порушити кримінальну справу за фактом не сплати податків . За його словами, підпорядковані йому ЗМІ спллачували податки в повному обсязі

Керівництво ОДА та РДА в Чернівецькій області

Лютий-липень 2005

“ Буковинське віче” - №49- 08.07.05 р.- с.2 – Г.Заславець- “ Василь Забродський : “ Валізу зі змінною білизною та необхідними для мене речами я тримаю напоготові”.

В Кіцманському районі у ВО “Батьківщина” почали самовільно записувати членів НРУ, КУНу, Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, депутатів районної ради без їх відома та згоди. Таки випадки мали місце в Став чанах, Брусниці, Стрілецькому Куті та інших селах. Готується лист до голови ВО “ Батьківщина” з приводу негідних методів розбудови партії

Керівництво Кіцманської районної організації ВО “ Батьківщина”

Липень 2005

“Вільне життя” - №30-22.07.05 – с.2 - “Кіцманьінформ”.

Голову Заставнівської філії державного підприємства по реєстрації тварин Юрія Гладищука Заставнівська районна рада та РДА виселили з приміщення під приводом реорганізації управління сільського господарства РДА. Ю.Гладищук стверджує, що позбавлення його приміщення пов’язано з його виступом на районній конференції СДПУ(О)

Заставнівська РДА,

Заставнівська райрада

Серпень05

ТВА – 08.08.05 – “Політичні репресії на Буковині набирають обертів”

Голова облорганізації ПП “ Трудова Україна” Франц Федорович в інтерв’ю газеті “Версії” заявив, що “ через “ революційну доцільність” чимало хороших спеціалістів, у тому числі і члени нашої партії, були змушені звільнитися з органів державної влади.

Органи державної влади

“Версії” - №36-09.09.05- с.4 – З.Подкидишев – “ “Трудова Україна” пропагує внутрішньопартійну дискусію та орієнтується на середній клас”.

Співробітники відділу охорони громадського порядку Шевченківського райвідділу міліції затримали 47-річного чернівчанина, який на Центральній площі вчинив хуліганські дії стосовно активіста міської організації НСНУ під час проведення партійної акції та розгромив агітаційну палатку НСНУ.

47-річний чернівчанин

Жовтень 2005

“Молодий буковинець” - №118-18.10.05 – с.5 – “ Партійні офіси сподобалися злодіям”.

Право на об’єднання в політичні партії

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

Рада ЧОО УНП, народний депутат Георгій Манчуленко виступив з піблічною заявою, в якій звиенуватив вищих та місцевих керівник НСНУ в небратніхх діях, прикладом яких можуть бути продовження практики утисків і переслідувань на місцях, ігнорування кадрових пропозицій, перетягування членів партії.

Керівництво місцевих організацій НСНУ

Лютий-липень 2005 р.

“ Буковинське віче” - № 50-03.07.05 – с. 1 – Заява Ради Чернівецької обласної організації УНП.

На обласній партконференції НП заявлено, що виконавча влада “ всіляко перешкоджає “ соратникам Володимира Литвина на Буковині . Голова облорганізації НП Г. Станецький заявив, що “ багатьом політикам хочеться мати кишенькову партію перед виборами, і ця проблема не обминула Чернівецьку організацію НП. Ми повинні зробити все для того, щоб захистити регіональну та місцеві парторганізації від тиску. Для цього ми будемо використовувати всі доступні методи. Якщо це буде необхідно, то й жорсткі й переконливі”

Чернівецька ОДА

2005

“Буковинське віче” -№80 -26.10.05 – с.1 – “ Голова Чернівецької облради та заступник губернатора Буковини В.Усик вступили до НСНУ”.

Прес-служба Чернівецького обкому СДПУ(О) розповсюдила заяву з приводу погрому партійного офісу в ніч з 13 на 14 жовтня. ОК СДПУ(О) звернув увагу на системність подібних та інших неправомірних дій стосовно партії, громадян, які поділяють її ідеологію , зокрема про численні факти тиску на членів СДПУ(О), які працюють в органах державного управління, в установах і організаціях, розбійний напад на партійний офіс Винницького РК СДПУ(О)

Місцева влада

2005

“Свобода слова” - №8 – 20.10.05 р. – с.2 – “Заява прес-служби Чернівецького ОК СДПУ(О) ;

“погляд” - №82- 18.10.05 – с.2 – “ Грабіж чи знову репресії?”

“Молодий буковинець” - №118-18.10.05 – с.5 – “ Партійні офіси сподобалися злодіям”.

Секретар обкому СДПУ(О) Василь Забродський в інтерв’ю газеті “ Свобода слова” заявив, що нова влада, щоб нашкодити в середині партії, сьогодні пропонує майже всім секретарям райкомів, всім ключовим працівникам обкому посади у виконавчій владі. За його словами, ця пропозиція ніщо інше, як намагання висмикнути ключових людей із партійної роботи і таким чином зменшити вплив партії

Місцева влада

2005

“свобода слова” - №6 – 06.10.05 р. – с.4 – С.Сулима – “ Василь Забродський хоче бачити губернатором Теофіла Бауера”.

Право на свободу слова

Суть порушення

Хто порушив

(посада/орган/ПІБ)

Коли порушив

Джерело

(дата, номер)

За словами редактора газети “ Буковинське віче” Віри Китайгородської, радник нового губернатора поділив пресу на свою і ворожу.

Радник голови Чернівецької ОДА П.Кобевко

Червень -липень 2005 .

“ Буковинське віче” - № 51-15.07.05 – с. 1 – В.Китайгородська – “ Ми працюємо на демократію безкоштовно”

У ніч з п'ятниці на суботу невідомі проникли до редакції газети "Час". Як повідомила головний редактор газети Наталя Богачук, швидше за все, зловмисники не ставили за мету пограбувати редакцію, оскільки з матеріальних цінностей нічого не зникло. Через незаґратоване вікно другого поверху вони потрапили до кабінету шеф-редактора видання, радника губернатора Буковини Петра Кобевка, де шукали ділові папери та бухгалтерську документацію. Перекинувши у кабінеті чимало паперів і вирізавши своїм ножем замок у дверях, непрошені гості вийшли з кабінету. Далі незнайомці ще встигли побувати у "рекламному відділі" та "кімнаті журналістів", знову перевертаючи на своєму шляху столи і вивертаючи шухляди.

Не виключено, що зловмисники мали на меті "залякати" колектив і редактора, однак після себе вони, крім пустої пляшки з-під пива, не залишили жодних слідів.

Два тижні тому було пограбовано ще одну чернівецьку газету – "Буковинське віче". Тоді, за словами головного редактора Віри Китайгородської, нападники також шукали якусь редакційну документацію, прихопивши по "дорозі" пару в'язок ключів та невеликі гроші у шухлядах співробітників редакції.

Невідомо

Червень 2005р.

“ Доба” - № 26- 30.06.05 – Р.Рогатинський – “ Таємничі невідомі ночами проникають у чернівецькі редакції”.

Радник голови ОДА П.Кобевко звинуватив обласні ЗМІ в тому, що вони всі, окрім газети час, уклали угоди на інформаційні послуги з ОДА

Радник голови ОДА П.Кобевко

Липень2005 р.

“Доба” - №28-14.07.05 – В.Стефанець – “ Зморені радником” .

Головного редактора новин корпункту 5-го каналу Олену Главацьку звільнили за вказівкою заступника голови ОДА Б.Баглея за підготовку перед вибрами голови обласної ради сюжета з претендентом на посаду голови обласної ради Т.Бауера , проти кандидатури якого виступала ОДА. О.гловацька стверджує, що нові журналісти її команди іноді робили критичні матеріали, які не подобалися окремим новим керівникам області : посдові особи іноді коректно, а часом й на підвищених тонах виказували своє незадоволення ьочкою зору “часу новин” на ті чи інші події

Заступник голови ОДА Б.Баглей

Червень 2005

“Свобода слова” - № 27- 07.07.05 – М.Мартинюк – “ Містечкові репресії проти журналістів”.

Кіцманська РДА без згоди трудового колективу редакції зробила спробу звільнити головного редактора районної газети “Вільне життя” Валентину Макогон, внести правки в Статут, якими залишити право призначення, звільнення та притягнення до дисциплінарної відповідальності головного редактора виключно за радою співзасновників. Збори колективу редакції засудили спроби чиновників керувати журналістами та попередили, що у разі продовження тиску приймуть рішення про розірвання угоди із РДА та районною радою як співзасновниками газети , звернуться за захистом до Президента, Держкомтелерадіо, НСЖУ та світової журналістської громадськості. Керівництво ОДА в особі заступника голови ОДА Б.Баглея на круглому столі в редакції газети “Вільне життя” підтримало позицію Кіцманської РДА

Кіцманські РДА

Чернівецька ОДА

Липень 2005

“Молодий буковинець” -№84- 30.07.05 р. – О.Мості пака – “ Кіцманські районка хоче на волю”,

“Вільне життя” - №30-22.07.05 – “Свободу слова не спинити”, “ Продовжується тиск новопризначеної РДА на газету “Вільне життя”

ТВА –27.07.05 - Кіцманська "районка" прагне волі”;

ЗІК-28.07.05 – “Газета “Вільне життя” виступила проти чиновників, які намагаються керувати журналістами”

Сайт “Букінфо” незалежної медіа-профспілки лише на півгодини виставив інформацію про те, що голова Чернівецької ОДА не давав рекомендації про призначення голови міської організації НСНУ В.Чинуша керівником регіональної громадської приймальні Президента. Оприлюднення від “Букінфо” цієї інформації вимагала прес-служба ОДА як спростування на власне повідомлення адміністратора Букінфо. Відвідувачі гостьової книги Букінфо висловили думку, що зазначена інформація булаа знята за вказівкою В.Чинуша, який підтримує роботу сайту.

Адміністрація сайту “Букінфо”

26.07.05

“Час” - №30 ьт- 28.07.05 – “ Медіа-профспілка атакує свободу слова”.

Голова Чернівецької ОДА М.Ткач 5 серпня на прес-конференції 15 хвилин свого емоційного виступу присвятив оцінці роботи телекомпанії ТВА, а також згадав поіменно ще декількох журналістів та вчив їх, як писати та висвітлювати діяльність влади. М.Ткач вдався до аналізу роботи окремих ЗМІ, зокрема, місцевої телекомпанії ТВА, яку очолює секретар обкому СДПУ(О) Василь Забродський. На його думку, інформація на цьому телеканалі є необєктивною, в чому простежуються спрямовані дії керівництва каналу на дискредитацію нової влади. М.Ткач підтвердив, що застеріг своїх заступників та керівників структурних підрозділів ОДА від участі в прямих ефірах ТВА, мотивуючи це тим, що присутність представників влади ведучий В.Забродський використовує для їх дискредитації. За словами керівника області, допоки цей телеканал не буде вести себе толерантно, ОДА утримається від співпраці з ним, хоча офіційну інформацію про роботу влади його журналістам надаватиме.

Власкор газети “ Дзеркало тижня” Світлана Ісаченко на прес-конференції голови ОДА заявила, що “будь-яка критична інформація нинішньою владою сприймається як необ’єктивна та упереджена”

Голова Чернівецької ОДА М.Ткач

05.08.05

“Молодий буковинець” - №87 – 06.08.05 - с.2 – “Ткач вчив пресу писати і розповів , як зламав ногу”;

Прес-служба ОДА - 05.08.2005 :: “Прес-конфереція Миколи ТКАЧА” (“У взаєминах із засобами масової інформації Микола Васильович із сумом відзначив упереджене ставлення деяких мас-медіа до влади, що негативно відбивається на об’єктивності та правдивості інформації. З цього приводу було запропоновано журналістам об’єктивну співпрацю і толерантне ставлення один до одного, а також на закиди журналістів чітко зазначено: “Ми не шукаємо собі ворогів”.);

ЗІК, ТВА, Сіті- 05.08.05 – “Нова влада на Буковині повторює помилки Бауерівської команди” , “Чернівецька ОДА

утримується від співпраці з телекомпанією ТВА ” ;

Букінфо- 05.08.05 – “Секретар обкому СДПУ(О) Забродський похвалив помаранчеву революцію за свободу слова і побачив у новій буковинській владі привід Бауера. О-ля-ля…” ;
ЗІК-05.08.05; ”Час2000”- №32-12.08.05 – с.6 – “ Президент Чернівецької телекомпанії ТВА Василь Забродський : нова влада на Буковині повторює помилки бауерівської команди”;

“Версії” - №32-12.08.05 – с.3 – З.Подкидишев – “ Губернатор “склав” літню сесію”;

“свобода слова” - №32-11.08 – с.3- С.Воронцов – “ Губернатору заважають дві речі : гіпс і Забродський”.;

Буковинське віче” - №58-10.08.05 – с.1-2 – О.Микосянчик – “ Микола Ткач : реально нової зарплати ми ще не отримували” ;

“Погляд” - №62-09.08.05 – А.Гаргаля – “ Губернатор підбив підсумки. Прес-конференція голови ОДА мало не перетворилася в суцільну чвару чиновників із журналістами”;

“Буковина” - №60- С.1 – М.Кукурудз – “ Команда працює нормально”;

“Доба “ - № 32- 11.08.05 – с.5 - Ю.Чорней -”Губернатор працює на стару зарплату,але оптимізму не втрачає”.

Народний депутат В.Король заявив, що принципово не ходить на телеканал ТВА після того, як ведучий телеканалу, нинішній керівник обкому СДПУ(о) з Наталією Вітренко паплюжив жителів Чернівців

Народний депутат В.Король

04.08.05

Букінфо – 06.08.05 – “Король про роль Забродського і ТВА”.

Під час зустрічі з народним депутатом В.Королем журналісти області зосередили увагу нардепа на тому, що в період різкого підвищення активності опозиційної преси, зокрема на Буковині, в області продовжується з боку влади процес розмежування журналістів на “своїх і чужих”

Чернівецька ОДА

04.-08.05

“Буковинське віче” - №58-10.08.05 – Г.Засланець – “Віктор Король: в Україні не буде політичної кризи”

Директор газети “Дзвін Буковини” , доктор Бухарестського політехнічного університету Олександру Раковіце-Флондор звернувся з відкритим листом до голови ОДА М.Ткача, в якому звертає увагу , що румуномовна газета “ аркашул” надрукувала у №22 від 11.06.05 р. за підписом працівника обласного архіву Драгоша Олару гострий критичний матеріал на адресу україно-румунського видання “ Дзвін Буковини. Директор газети “ Дзвін Буковини” звертає увагу на те, що газета “Конкордія”, яка заснована Держкомнацміграції України і фінансується на державні кошти, займає позицію, далеку від ідеалів помаранчевої революції та протирічить політиці, яку проводить президент Ющенко. Він вважає, що стаття у “ Конкордії” написана умисно з метою загострення румунсько-українських стосунків і розпалювання міжетнічної ненависті. А.Раковіце-Флондор просить голову ОДА проаналізувати цю анти румунську провокацію, організовану в Чернівцях румуномовною газетою, субсидійованою українським урядом, і державним працівником , який , працюючи в Держархіві, оприлюднює недостовірну інформацію. А.Ракові це-Флондор офіційно звернувся до Міністерства закордонних справ Румунії з тим, аьби МЗС України висловило свою офіційну думку стосовно анти румунської статті , надрукованої в газеті “Конкордія”

Директор, редакція газети “ Дзвін Буковини”

Липень 05

“Час” - №32-11.08.05 – с.2 – “Газета “Конкордія” : з нами чи проти нас?” .

Представники національно-патріотичних об’єднань Буковини звернулися до Нацради з питань телебачення і радіомовлення, віце-прем’єра, НСЖУ, голови ОДА з вимогою ліквідації ліцензії на мовлення ТВА, керівник якого, будучи лідером СДПУ(О) , намагається розпалювати в краї міжнаціональну та міжконфесійну ворожнечу. Вони вимагають також у Забродського вибачення перед народом України.

Редакція газети “ Час” закликала буковинців ігнорувати канал ТВА - не дивитися його, не замовляти пісні, не надавати йому реклами і таким чином припинити фінансування діяльності цього каналу.

Національно-патріотичні об’єднання Буковини

Редакція газети “ Час”

Серпень05

“Час” - №35-с.1 – “ Часінформ”.

Ш Президент телекомпанії ТВА, секретар обкому СДПУ(О) В.Забродський заявив , що його намагаються усунути з посади руками засновників компанії за його принципову журналістську і політичну позицію, критику дій нової влади та тих , які вважають себе господарями області. Після його відмови написати заяву про звільнення засновники почали ініціювати відчуження ТВА. В.Забродський заявив , що тиск на нього здійснюється з подачі народного депутата В.Короля та керівництва ОДА. Він повідомив, що за кілька хвилин до виходу його в прямий ефір на ТРК “ Чернівці” із заступником голови ОДА Б.Баглеєм на його мобільний телефон зателефонував невідомий з вимогою відмовитися від участі в ефірі під загрозою звільнення з посади Президента телекомпанії ТВА. На наступний день після ефіру дійсно в його робочий кабінет з’явилися представники засновників та повідомили про звільнення. За словами В.ЗабродськогоЮ, за 7 років існування ТВА жодних претензій від засновників до його роботи не було. В.Забродський рішення засновників про його звільнення оскаржує в судовому порядку. Одночасно він запросив фахівців київської фірми, яка має відмовідну ліцензію, на обстеження свого робочого кабінету на предмет прослуховування. В кабінеті дійсно був виявлений прослуховуючий пристрій. В.Забродський звернувся до прокуратури із проханням порушити кримінальну справу за фактом прослуховування. Керівництво ОДА спростовує свою причетність до тиску на керівника ТВА. Обком СДПУ(О) виступив із заявою з приводу порушення права на свободу слова на Буковині та організував збір підписів на підтримку ТВА та його керівника В.Забродського. На захист В.Забродського виступили понад 5 тис. мешканців області.

Заступник голови ОДА

Б.Баглей

вересень

“Час” - №37-15.09.05-“Забродський занедужав. Свобода слова не винна”- с.2;

“Час” - №38- 22.09.05 – с 2. – В.Пелех – “ монополія на істину, або Яку правду відстоює Забродський і К?”;

“Чернівці” - №37- 16.09.05 – с.3 - “Позиція телеканалу ТВА”; “ Борис Баглей про ситуацію з телеканалом ТВА” ; “свобода слова”- №37-15.09.05 – с.2 – М.Мартинюк – “ Канал купили – Забродського ні”; с.4 – “ Заява Чернівецького обкому СДПУ(О)”.;

“Свобода слова “ - №39- 29.09.05 – с.2 – “ Василь Забродський стверджує, що його прослуховували” ; “Версії” - №37- 16.09.05 –с.4- О.Лещик – “ На телеканалі ТВА хочуть змінити ген директора” ; “Версії”-№39- 30.09.05 – с.3 – “ На телеканалі ТВА завелися “ жучки” ; “ Доба” - №38-22.09.05 – с.3 – Ю.Чорней – “Трояндова свобода слова ” ;

“Буковинське віче” - №68-14.09.05 – с.1 – ь” Заява колективу ЧАКТ “ТВА”; “ Буковинське віче” - №69 – 16.09.05 р. – с.2 – “соціал-демократи вимагають захистити конституційне право”.; “ Погляд” - №73-16.09.05 –с.1,2 - В.Павлюк – “ Телереволюція” ; “ Молодий буковинець” - №109- 27.09.05 р. – с.5 – В.Дудар – “ Керівник ТВА вважає, що його прослуховували”.

На установчій конференції Всеукраїнського громадського об’єднання депутатів місцевих рад секретар Чернівецької міської ради Т.Єремічук заявив, що голова облради Олександр Грушко виступив проти створення цієї громадської організації та перешкоджав скликанню установчої конференції, давши вказівку передзвонити у райони області з рекомендаціями до делегатів конференції не брати у ній участь. Прес-служба облради спростувала цю заяву Т.Єремічука , але при цьому упереджено оцінила роботу власкора Західної інформаційної корпорації, який, поряд з іншими обласними ЗМІ, повідомив про зазначену ситуацію. Керівництво Західно-інформаційної корпорації виступило з відкритим листом, в якому зазначені дії обласної ради розцінило як тиск на свободу слова.

Голова облради О.Грушко

18.09.05

“Буковинське віче” - №70-21.09.05 – с.1 “ Прес-служба Чернівецької обласної ради виступила ” ; Буковина” - №74 – 28.09.05 – с.2 –“За правду!”

Голова ОДА М.Ткач назначив службове розслідування стосовно начальника управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА С.Данилюка, який дав інтерв’ю газеті “Свобода слова” ,де висловив свою думку про роботу окремих керівників ОДА. С.Данилюку інкримінують порушення етики державного службовця.

Дії С.Данилюка засудила газета “ Час” , яку редагує радник голови ОДА П.Кобевко

Голова ОДА М.Ткач

Редактор газети “ Час” П.Кобевко

Грудень 05

“ Буковинське віче” - №99- 30.11.05 р. – с.2 – О.Микосянчик – “ Сергій Данилюк : “ Вважаю, що втрата реєстрації Дністровської ГАЕС на території області – це наша спільна втрата”.

“ Свобода слова” -№16 – 15.12.05 – с.3 – С.Сулима – “ Біг пес через ГАЕС…”

“Свобода слова” - №17- 22.12.05 – с.5 – С.Сулима – “Обласна помаранчева команда побила горщики”

“ Час” - №51- 22.12.05 – с. 1 – Часінформ

“Час” - №52 – 29.12.05 – с.1 – Часінформ

12 мешканців Кельменецького району – учасників Помаранчевої революції публічно на сторінках газети “Буковинське віче” затаврували журналіста районної газети Василя Твердо хліба та місцевого фермера Олександра Мельничука за розміщене з останнім інтерв’ю в газеті “ Рідне слово” ( від 19.11.05 р. – “ Нас на Майдані використали, а потім забули”) В інтерв’ю автор висловлює свою оцінку сучасним суспільно-політичним процесам в Україні , на Буковині та Кельменецькому районі. В.Твердохліб вважає, що метою “Відкритого листа у газету” осмикнути і поставити його як журналіста на місце.

“Буковинське віче” - № 93 -09.12.05 – с.1 – “ Відкритий лист” ;

В.Твердохліб – “ Кельменецькі помаранчеві демократори”.

Власник газети “ Версії стверджує, що під час повернення в Чернівці із відрядження у новоселиць кий район за його машиною стежив невідомий автомобіль – світлі “ Жигулі” (43-07) . Колектив редакції “ Версій” публічно звернувся до відповідних органів з вимогою дати оцінку цьому факту.

Грудень 05

“Версії” - №52 – 30.12.05 – с.1 – “ За “ Версіями” стежать?”.

Редактор газети “ Час” П.Кобевко звернувся до прокурора області з вимогою порушити за фактом перешкоджання журналістській діяльності кримінальну справу проти заступника Чернівецького міського голови Є.Прокопця , який 21 грудня не допустив журналіста на засідання робочої групи, що вивчає ситуацію на МТК “ Калиновський ринок”. Питання про можливу присутність журналіста було поставлено на голосування і більшість членів робочої групи проголосували проти .

Заступник Чернівецького міського голови ЄПрокопець

21.12.05

“Погляд” - №101 – 23.12.05 – с1-2 – “ Журналіст погрожує чиновникові судом”.

“ Час” - №51- 22.12.05- с.17 – П.Кобевко – “ Калинці “ кінець”, - сказав Про копець . Не буде кінця – попереджуємо Прокопця”.

Тележурналіст Чернівецької ОДТРК Ігр Савчин виступив проти дій генерального директора ОДТРК Аркадія Казимірського, який заборонив вихід в ефір 27 листопада щотижневої телепрограми “ Голос села”. Журналіст вважає, що цим було порушено право на свободу слова .

Ген директор Чернівецької ОДТРК А.Казимірський

27.11.05

“ Версії” -№48 – 09.12.05 – с.1 – “ Журналіст посварився з керівництвом.

“Буковина” - №96- 14.12.05 – с.1 – Я.Гальченко – “ Де гримне, а де відлунить? .”

“ Час” - №48- 01.12.05 – с.2 – І.Савчин – “ Каззимирський – ворог свободи слова ?”

Право на правосуддя

12 серпня у Чернівцях група громадян, ображених місцевим судочинством з квартирного питання та земельного розподілу, розпочала безстрокову акцію протесту . Більшість звинувачень висунуто члену Верховного Суду М.Патрюку та міському голові М.Федоруку. Мер зустрівся з учасниками акції, але порозуміння не відбулося

Член Верховного Суду М.Патрюк та Чернівецький міський голова М.Федорук.

12.08.05

“Свобода слова” - №32-с.2 – “ Пікет на Центральній площі”;

“Молодий буковинець” -№91-16.08.05 – с.1 – “ Пікет суду став традицією”.

ТВА –12.08.05 – “На Центральній площі розпочалася акція протесту”;

ЗІК –15.08.05 – “Ющенка запрошують у Чернівці”

Не виконується ухвала суду щодо припинення будівництва на вул.. К.Цеткін , 15, яке призвело до руйнування сусіднього будинку. Будівництво триває. Прокуратура мовчить, виконавча служба на будівництво й носа не каже, мер відписується.

Прокуратура, виконавча служба.

2005

“Час” - № 9 – 27.10.05 – с.20- О.Росинська – “ Бєспрєдєл” по-чернівецьки”

Шевченківський районний суд у вересні ухвалив рішення про знесення прибудованих приміщень ( ванна, кухня, туалет) до квартири №6 на вул..Ломоносова,10 за позовом сусіда – лікаря приватного стоматологічного кабінету як самовільного будівництва . Власник квартири №6 - інвалід з 4-річною дитиною вважає рішення суду замовним, оскільки не взято до уваги, що у самовільний забудові не міг здійснюватися капітальний ремонт за бюджетні кошти, не перевірено журнали обліку СЕС і МНС, відмовлено у здійсненні незалежної експертизи.

Шевченківський суд.м.Чернівці

2005

“ Свобода слова” - № 9 – 27.10.05 – А.Романцов – “ І у суддів є зуби” .

Право на житло

45 сім’ям, що проживають в гуртожитку по вул. Полетаєва, 10, не продовжують право на проживання, вимагають їх виселення, мотивуючи тим , що гуртожиток переобладнюють під маневровий фонд.

Департамент ЖКГ Чернівецької міської ради

Серпень05

ТВА,Букінфо –05.08.05 – “ Мешканців гуртожитків виганяють на вулиці”

Мешканці колишнього гуртожитку Чернівецького цукрозаводу 23 серпня пікетували мерію з вимогами захистити їх право на житло, оскільки вважають, що ніхто не мав права включати гуртожиток в Статутний фронд підприємства , а потім його продавати за борги підприємства разом з мешканцями. Новий власник приміщення гуртожитку вимагає виселення мешканців, які прожили в гуртожитку 10-20 років, або оплати ними оренди кімнат. Гуртожиток проданий як нежитлове приміщення. Документів щодо статусу цієї будівлі в БТІ немає. Сесія міської ради 25 серпня прийняла звернення до Президента та ВРУ щодо захисту конституційного права на житло мешканців колишнього гуртожитку. В гуртожитку проживають 65 сімей – 210 осіб. Справу розглядає Садгірський суд.

Запорізьке товариство "Мірта”

Регіональне представництво ФДМУ в Чернівецькій області

2004 рік

ТВА, Сіті, Букінфо,ЗІК – 23.08.05 - Чернівецьку мерію пікетували з 8 ранку

“Свобода слова” - №34- 25.08.05 – с.3 -С. Воронцов, В.великий – “ Суд записує у бомжі”.

“Молодий буковинець”- №95 – 25.08.05 – с. 2 – Л.Осадчук – “Людей виганяють з гуртожитку, вони протестують”;

№ 96-27.08.05 – с.3 – “ Рада просить захистити мешканців гуртожитку”.

“Свобода слова” -№36- 08.09.05 –- с.4 - С.Воронцов – “ Устати! Суд іде!”

Мешканці колишнього гуртожитку Чернівецького цукрозаводу вимагають захистити їх право на житло, оскільки вважають, що ніхто не мав права включати гуртожиток в Статутний фонд підприємства , а потім його продавати за борги підприємства разом з мешканцями. Новий власник приміщення гуртожитку вимагає виселення мешканців, які прожили в гуртожитку 10-20 років, або оплати ними оренди кімнат. Гуртожиток проданий як нежитлове приміщення. Документів щодо статусу цієї будівлі в БТІ немає. Сесія міської ради 25 серпня прийняла звернення до Президента та ВРУ щодо захисту конституційного права на житло мешканців колишнього гуртожитку. В гуртожитку проживають 65 сімей – 210 осіб. Справу розглядає Садгірський суд.

“Свобода слова” - №36 – 08.09.05 р.-С.Воронцов – “ Устати! Суд іде!

Працівники аеропорту вимагають надати їм квартири в будинку, який було відчужено в рахунок погашення боргів підприємства. За затвердженим обласною радою планом санації, передбачалося , що в боргу про переуступку боргу буде передбачено виділення черговикам аеропорту 30 квартир . План санації було самовільно змінено . На квартирі в домі накладено арешт. Громадяни, які вже придбали квартири в цьому будинку, вимагають зняти арешт і наддати їм ордери.

Керівництво КП “ Міжнародний аеропорт “Чернівці” -

“Молодий №110-29.09.05 – с.7 – “ Ще один пікет через житлову проблему”” -

Адміністрація КП “ Міжнародний аеропорт “ Чернівці” подало до господарського суду Чернівецької області фіктивний звіт про те, що інвестор ТЗОВ Будівельна фірма “Чернівціжитлобуд” виконав всі умови санації - погасив борг кредиторам в сумі 600 тис. грн. та безоплатно надав 30 черговикам квартири у буд. По вул. Кармелюка, 135 А , у спорудженні якого вони брали участь. Ухвалою суду санацію припинили , це дозволили фірмі “ Чернівжитлобуд” укласти угоди з іншими громадянами про фінансування завершення будівництва квартир з метою їх подальшого відчуження. Це унеможливило отримання квартир громадянами – черговиками. Ошукані громадяни-черговики звернулися до прокуратури, обласної влади, провели кілька пікетувань.

Адміністрація КП “ Міжнародний аеропорт “ Чернівці”

Жовтень 2004

“Час” _ № 41- 13.10.05 – с.16 – “ Чому черговики не змогли отримати житло”;

“Молодий буковинець” - №114- 08.10.05 – с.1- В.Гринюк- “ Аеропорт і далі судитиметься”

На загальних зборах членів ЧОВО “ Союз захисників Вітчизни” голова цієї організації Шахін Гасілов повідомив, що на Буковині в черзі на житло перебувають майже півтисячі військовиків. Їх непокоять, що 16-квартирний будинок на вул.. Миколаївській буде розподілено під службове житло, відсутність обліку службових жилих приміщень у гарнізоні , що призводить до зловживання. Так, один з колишніх начальників гарнізону, який нині служить у Львові, маючи трикімнатну квартиру у Хмельницьку, таку саму отримав і в Чернівцях.

Керівництво Чернівецького

Гарнізону

2005

“Молодий буковинець” -№ 118- 18.10.05 – с.2 – В.Гринюк – “ Військові вимагають житла”

Мешканці буд..№154 по вул.. Червоноармійській м.Чернівці три роки проживають в аварійному будинку , який загрожує обвалом . Відселяти сім’ї з аварійного житла влада не поспішає

Першотравнева райрада м.Чернівці

ПМК -76, яке має виділити квартири для відселення , оскільки їй земельну ділянку, де розташований аварійний будинок, виділили під забудов

2002-2005

„Погляд” - №87-04.11.05 – с.3 – А.Гаргаля – „ Будинок загрожує людям”.

Сім’я Домки Бесараб, де виховується п’ятеро власних і двоє інтернатівських дітей, двоє онуків, лпинилася на вулиці без житла. Родина самовільно зайняла напівпідвальне приміщення у Чернівцях по вул.. К.Лібкнехта 16/2. Звернулася до міської влади з проханням надти їм право на придбання цього приміщення шляхом викупу , а не на аукціоні. Питання залишається невирішеним

Міська влада

2005

„ Час” - №44- 03.11.05 – с.15 – Г.Мусієнко – Бездомною стала сім’я”

ТзОВ „Буковина-Продукт” не виконує рішення Верховного Суду, яким визнано право на житло по вл. Гагаріна,40 колишнього працівника цього підприємства В.Козака. Судовиконавці виявилися неспроможними виконати примусове вселення В.Козака з неповнолітньою донькою через позицію керівництва підприємства.

Керівництво ТзОВ „ Буковина –Продукт”

2005

„Буковина” - №84 – 02.11.05 – с.1 – Е.Козак – „ Житло наше і не наше?”

ВАТ “ Чернівецький емальзавод” “ Карпати” висиляє із свого відомчого будинку у м. Чернівцях по вул.. Заводській, 19-Ж три сім’ї своїх працівників – акціонерів, які проживали в цьому помешканні із 1996 року і стояли у квартирній черзі. Наталія Голов’як, яка має неповнолітню доньку, звернулася за захистом її інтересів до прокуратури, але і прокурор Сад гірського району Ванзуряк, екс-прокурор області В.Мойсеєнко відмовилися розглянути це звернення

ВАТ “ Чернівецький емальзавод” “ Карпати”

2005

“Версії” - №49- 16.12.05 – с.5 – Н.Голов’як “ Мене з дитиною викидають на вулицю”.

Право споживачів

Квартири №23,24,25 в буд. По вул.. Незалежності,88-В через дірявий дах постійно заливає .ЖРЕП №14 відмовляється здійснити ремонт даху, не зважаючи на неодноразові скарги мешканців.

КЖРЕП №14

2005

“ Буковинське віче” - №79 – 21.10.05 – с.1 – ьО.Микосянчик – “ пронову зброю пролетаріату: відра, каструлі й тарілки”. ;

“Буковина” -№81- 21.10.05 р. – Т.Амбросійчук – “ Рятуйте! Заливає”

У вересні в підвалі буд.№15 по вул.. Джамбула прорвало каналізацію , підвал перетворився на клоаку двометрової глибини. Від постійної вологості руйнуються фундамент та несучі стіни будинку . ЖРЕП №9 відмовився дозволити мешканцям здійснити ремонт власним коштом в рахунок квартплати .

КЖРЕП №9

Вересень-жовтень 2005

“Версії” – №43- 28.10.05 – с.3 –“ Мокра справа”.с

Жителі с.Маморниця Герцаївського райну скаржаться на те, що напруга електричного струму в селі не перевищує 140-150 вольт, світла не буває по 2-3 дні, у мешканців вийшла з ладу побутова техніка, зіпсувалися продукти, зазнали збитків місцеві підприємці

ВАТ „ Чернівціобленерго”

09-11.2005

„Час” - №45- 10.11.05 – с.4 – І.Панцир – „ Від обіцянок не легше”

Мешканці буд..№17 по вул.. Івасюка м.Чернівці скаржаться , що в будинку протікає дах, під час осінніх злив в квартирах на останньому поверсі замокли стіни, пошкоджено двері та меблі. У під’їздах поламані двері, вибиті шибки, немає світла, на при будинковій території купи сміття, відкриті люки . Письмові звернення мешканців до ПП. „ Ремжитлосервіс” залишаються без відповіді.

ПП. „ Ремжитлосервіс”

2005

„ Час” - №45- 10.11.05 – с.4 – Г.Мусієнко – „ Тарифм збільшено, а якість послуг?”

Щодня до міського травматологічного пункту звертається 30-40 мешканців Чернівців, з яких половина – з переломами, отриманими через слизькі вулиці та тротуари. Обласне управління у справах захисту справ споживачів вбачає в цьому порушення прав споживачів, адже мешканці міста сплачують комунальникам за прибирання прибудинкової території.

Комунальні служби

Грудень 2005

“Погляд” - №102- 27.12.05 – с.4 – А.Гаргаля – “ Ішов, послизнувся, впав, гіпс – на комунальників до суду !”.

“Свобода слова” - № 16-15.12.05 – с.2 – “ Комунальні травми”

“Доба” - №49- 08.12.05 – с.4 – А.Данилюк – “ 750 переломів – за два місяці”


   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація