MENU
FB TW YOUTUBE RSS

Боротьба з корупцією, чи боротьба з Інтернетом?

Авторитетна українська служба Інтернет-новин UA-TODAY із посиланням на агенцію УНІАН повідомила 29 березня, що Голова Служби Безпеки України Леонід Деркач заявив про намір СБУ "контролювати провайдерів Інтернету". Таке рішення пов'язане із тим, що, на думку СБУ, "інформаційна кампанія в газеті Financial Times про нецільове використання Україною кредитів Міжнародного Валютного Фонду була підготовлена в Україні".

За словами Леоніда Деркача, інформація, оприлюднена в американській газеті, була отримана однією інформагенцією в Верховній Раді України і розміщена в "інформаційній мережі Інтернет", в результаті чого і з'явилися відповідні публікації в Financial Times. Щоправда, Леонід Деркач не конкретизував детальніше, з яких саме джерел потрапив в пресу цей компромат на Україну. Цікаво і вельми показово, що Голова СБУ вбачає небезпеку для держави не в самому факті нецільового використання іноземних кредитів, який вже ніхто не спростовує, а в тому, що інформація про ці порушення набула розголосу і можливо завадить подальшій співпраці України з її нинішніми і потенційними кредиторами. От і виходить, що українська спецслужба, на яку законом покладено відповідальність за дотриманням прав людини і безпеку держави, в тому числі і економічну, замість пошуку винуватців у зловживаннях з іноземними кредитами, шукатиме тих, хто розповів про ці порушення. Така градація професійних пріоритетів найвищої посадової особи СБУ є вельми показовою і одночасно тривожною ознакою. Леонід Деркач не пояснив, яких заходів вживатиме очолюване ним відомство по відношенню до тих, хто поширює через Інтернет "шкідливу" інформацію, так само незрозумілою залишається наразі і методика пошуку винних. Нагадаємо, що спроби зазіхання на свободу інформації і приватність в Інтернеті робляться в Україні вже не вперше. Так, лише 7 вересня минулого року Верховна Рада України відхилила запропонований Леонідом Кучмою проект Закону України "Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про підприємництво", яким було передбачено зобов'язати операторів зв'язку, в тому числі і провайдерів Інтернету, встановлювати спеціальне обладнання для зняття інформації, що передається відповідними каналами. Тоді на підтримку законопроекту висловилися лише 20 народних депутатів, а 252 народних обранців проголосували "проти". Але як бачимо, СБУ не припиняє своїх намагань "знати все і про всіх".

Завершуючи свою розповідь про це контроверсійне прагнення української спецслужби, додам лише, що навряд чи іноземні країни-донори України, будуть у захваті від чергової кампанії наступу на свободу інформації і приватність в Україні, таким чином саме непродумані і дивні слова Голови СБУ можуть коштувати Україні мільйонів доларів неотриманих кредитів, а не лише іміджу, який зіпсовано у черговий раз.


ПРАКТИКА ПРАВОЗАХИСТУ"ПЛ" публикует рекомендации, разработанные в рамках Проекта правового просвещения и информирования населения о гражданских правах.

Поддержка данного проекта осуществляется в рамках совместной программы Фонда Евразия и Консорциума "Верховенство права" за счет средств, предоставленных Агентством США по Международному развитию. Точка зрения, отраженная в этом документе, может не совпадать с точкой зрения АМР США, Фонда Евразия и Консорциума "Верховенство права".

Материалы предоставлены Межрегиональной консультационной группой, которая занимается проведением экспертиз и оценкой морального ущерба, реабилитационными мероприятиями для тех, кому нанесен моральный ущерб

Тел. (044) 565-8934; 555-9382


   Рекомендувати цей матеріал  
X



 

забув пароль

реєстрація