MENU
FB TW YOUTUBE RSS
Українська
переглядів: 2688
розмір файла:
2.78 MB

Не дам загинуть Україні!

В'язень Кучинської в'язниці Левко Лук'яненко писав у 1986 році: Боже, молю одного: Дай волю моїй Україні! И ніколи не вчуєш мого Жалю за смерть на чужині Ця молитва допомогла йому вистояти і вибороти омріяну волю Україні. Тепер Левко Лук'яненко — відомий у світі український держав-ний і політичний діяч — плекає в собі єдину думку: «Не дам загинуть Україні!». Тому оця нова книга його політичного доробку, роздумів, інтерв'ю, листів і має таку назву. Вона зацікавить усіх, кому не байдужа доля нашої держави. У книзі чимало досі недру-кованих фотографій.

Українська
переглядів: 1068
розмір файла:
0.97 MB

Белый просвет на офицерских погонах

Ю.П.Полтавцев (1908-1998) - харьковский адвокат, многолетний узник сталинских лагерей. В страшньіе тридцатьіе годьі он, вьіступая защитником в политических процессах, спас от смерти немало людей. Его записки повествуют о нескольких таких историях. Книга, несомненно, будет интересна любителям новейшей истории и полезна молодьім людям, изучающим право.

Українська
переглядів: 1060
розмір файла:
1.15 MB

ПРОБЛЕМЫ ВОСТОЧНОЙ ЕВРОПЫ (47-48)

ФАШИЗМ: ПРОШЛОЕ, НАСТОЯЩЕЕ, БУДУЩЕЕ. НАЦИОНАЛЬНАЯ ПРОБЛЕМА. НОВЫЕ КНИГИ. 40 ЛЕТ ВЕНГЕРСКОЙ РЕВОЛЮЦИИ

Українська
переглядів: 1729
розмір файла:
3.3 MB

ТВОРЧІСТЬ І ЖИТТЯ

Ця книга є найповнішим зібранням літературних творів і перекладів Валерія Марченка, серед них і неопублікованих наукових розвідок, а також документів радянського судочинст- ва у справі В.Марченка з архівів КДБ УРСР. Тут також подано твори, що склали основу для його звинувачення в націоналізмі за відповідними статтями карних кодексів Російської, Казахської, Української союзних республік (1983 — 1984), за якими В.Марченка було знищено. Зібрані документи — ще одне свідчення злочинності комуністичного режиму та незламності людського духу. Творчість і життя / Упорядн. Н.Смужаниця-Марченко, Н.Кочан. — К.: Сфе- ра, Дух і Літера, 2001. — 536 с.

Русский
переглядів: 1262
розмір файла:
0.98 MB

Воля Журнал узников тоталитарных систем

Мы в России живем теперь на развалинах самого долговременного тоталитарного режима XX ве ка. Живем в плену старых стереотипов мышления. Мы должны вырваться из него. Мы должны осознать, что делали с нами и что делалось в нас. Грозит России новый тоталитаризм? Увы, это можно написать и без вопросительного знака. Разумеется, мы будем стремиться предотвратить такое развитие. Иначе тупое зло восторжествует в новом обличье, а наш журнал превратится в инструкцию «Как следует себя вести в первую минуту, когда входишь в камеру»

Українська
переглядів: 1359
розмір файла:
0.69 MB

Репортаж з пащі конвойного пса

Волинець Михтодь (Методій) Іванович, 1926 р.н., - економіст, літера-тор. За створення у військовій частині, де проходив строкову службу, Спі-лки вільної української молоді засуджений у 1950 р. до 25 років ув'язнен-ня. В 1952 р. був звільнений і повернувся додому на Житомирщину. Спо-гади про ті роки ввійшли у книжку «Мої сталінські університети». Ця книжка у вигляді щоденникових записів представляє події друго-го арешту й ув'язнення М. Волинця, з 1980 по 1983 рік, - три роки, які для то-го, «хто вже має за плечима смертний коридор лефортовий», «були за вигра-шки». До книжки також увійшли вірші, написані в ті ж роки. Репортаж з пащі конвойного пса / Харківська правозахисна група; - Харків: Фоліо, 2005. - 128 с.

Українська
переглядів: 1052
розмір файла:
1.29 MB

Путешествие с образовательной целью

Путешествие с образовательной целью / Харьковская право- защитная группа; худож.-оформитель Б.Захаров. - Харьков: Фолио, 2004. -

Українська
переглядів: 944
розмір файла:
1.9 MB

ТРИ ПОВСТАННЯ СІЧКІВ.ТОМ 2

Упродовж двох поколінь ─ з початку 40-х років донині ─ родина Січ-ків веде цілеспрямовану героїчну боротьбу за незалежність України та за права людини. Петро Січко та Стефанія Петраш брали участь у націона-льно-визвольних змаганнях Організації Українських Націоналістів, за що по 10 років каралися на Колимі. У 70-х роках уже разом з синами Василем та Володимиром вони повстали ще раз, прилучившись до Української Ге-льсінкської групи, за що родина зазнала жорстоких репресій. У кінці 80-х ─ 90-х рр. Січки знову були в перших лавах боротьби за незалежність. Книжка підготовлена за програмою Харківської правозахисної групи в серії публікацій меморіального характеру ─ автобіографічних розповідей колишніх політв'язнів та учасників опору тоталітарному режимові. Спогади. Інтерв'ю. Листи / Харківська правозахисна група; Ре-дактор-упорядник В.В.Овсієнко; – Харків: Фоліо, 2004. – 240 с.

Українська
переглядів: 1056
розмір файла:
2.07 MB

ТРИ ПОВСТАННЯ СІЧКІВ.ТОМ 1

Спогади Стефанії Петраш-Січко. Документи / Харківська правозахисна група; Редактор-упорядник В.В.Овсієнко; – Харків: Фоліо, 2004. – 256 с. Спогади охоплюють кінець 30-х ─ 1957 та 1977 ─ 1996 рр.: участь юнки в підпіллі ОУН та її ув'язнення в Сибіру; протистояння родини Січ-ків тоталітарному режимові; участь в Українській Гельсінкській Групі; відчайдушна шестилітня війна дружини і матері за виживання в неволі чоловіка Петра Січка та синів Василя і Володимира; боротьба за незалеж-ність. Документи яскраво ілюструють напругу боротьби за права людини в Україні та за незалежність. Книжка підготовлена за програмою Харківської правозахисної групи в серії публікацій меморіального характеру.

Українська
переглядів: 985
розмір файла:
0.91 MB

Добром нагріте серце. До 90-річчя І.Б. Бровка

Іван Бровко – майже ровесник жорстокого XX віку. Він свідок трьох голодоморів і учасник трьох воєн, командир однієї з перших батарей «Катюш», співробітник конструктора ракетно-космічних систем Сергія Корольова. Учасник запуску першої балістичної ракети ФАУ-2. Але так він жив, що найпомітнішою рисою його біографії стала боротьба за свій принижений народ та його культуру. 15 січня 2005 року Іванові Бенедиктовичу – 90. Але він не просто довгожитель на заслуженому відпочинку – він активний громадянин, невтомний діяч у змаганнях за права і гідність людини, в обстоюванні незалежності й державності України. Друзі відомого педагога й науковця, його учні й студенти, колеги-однодумці написали про цю щедру і щиру, непохитну в своїх принципах людину, переслідувану за часів диктатури. На тлі сірих і похмурих часів вимальовуються цікаві факти і яскраві деталі з цього надзвичайно щедрого життєпису, що дає змогу глибше й посутніше збагнути те духовне явище в історії України, якому ім’я – шістдесятництво.Харківсь-ка правозахисна група; – Хар-ків: Фоліо, 2005. – 136 с.,

Українська
переглядів: 1567
розмір файла:
3.06 MB

НЕ ВІДСТУПЛЮСЯ! !: До 100-річчя Оксани Яківни Мешко

Доля родини цієї жінки з Полтавщини – показова як приклад нищен-ня українства окупаційною радянською владою. Ця жінка вчинила подиву гідний спротив цілій імперії зла спочатку з мусу самозахисту, а потім вийш-ла в організатори цілеспрямованої боротьби за права людини і права на-роду, відомої в нашій історії як Гельсінський рух. Пройшовши концтабори й заслання (1947–1956, 1980–1985), вона стала однією з найсвітліших особистостей і найвидатніших діячок українського національно-визвольного руху ХХ століття, який увінчався проголошенням незалежно-сті. Книжка містить спогади, листи, інтерв’ю, документи. Вона підготов-лена за програмою Харківської правозахисної групи в серії публікацій меморіального характеру – автобіографічних розповідей колишніх політв’язнів та учасників руху опору тоталітарному режимові. До 100-річчя Оксани Яківни Мешко / Харківська правозахисна група; Упоряд. В.В. Овсієнко, О.Ф. Сергієнко; – Харків: Фоліо, 2005. – 344 с.,

Українська
переглядів: 1077
розмір файла:
1.07 MB

Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінкських угод. ТОМ 4. ДОКУМЕНТИ І МАТЕРІАЛИ.

Українська Громадська Група сприянню виконання Гельсинкських угод: В 4 т. Т. 3.: Документи і матеріали. Серпень 1976 – 10 грудня 1978 / Харківська правозахисна група; Упорядник В.В. Овсієнко; Худож.-оформлювач Б.Ф.Бублик – Харків: Фоліо, 2001. – 240 с.

Українська
переглядів: 1099
розмір файла:
0.96 MB

Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінкських угод. ТОМ 3. ДОКУМЕНТИ І МАТЕРІАЛИ Серпень 1976 – 10 грудня 1978

Українська Громадська Група сприянню виконання Гельсинкських угод: В 4 т. Т. 3.: Документи і матеріали. Серпень 1976 – 10 грудня 1978 / Харківська правозахисна група; Упорядник В.В. Овсієнко; Худож.-оформлювач Б.Ф.Бублик – Харків: Фоліо, 2001. – 240 с.

Українська
переглядів: 953
розмір файла:
0.78 MB

Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінкських угод. ТОМ 2. ДОКУМЕНТИ І МАТЕРІАЛИ 9 листопада 1976 – 2 липня 1977.

Чітко усвідомлюючи, що наукове видання матеріалів Української громадської групи сприяння виконанню гельсінкських угод (далі УГГ) – справа майбутнього, ми вирішили все ж таки видати до 25-річчя її створення документи і матеріали, оскільки вони практично недоступні старшокласникам, студентам, та й викладачам історії, особливо поза столицею. Перед нами одразу виникли проблеми автентичності текстів і правопису. Лише невелика частина документів була опублікована з ориґіналів. Деякі тексти виправили, публікуючи в різних виданнях, їхні автори. Більшість же документів публікувалися у зворотних перекладах з російської мови.

Українська
переглядів: 978
розмір файла:
0.85 MB

Українська Громадська Група сприяння виконанню Гельсінкських угод. ТОМ 1. Особистості

У цьому виданні вперше в Україні публікуються документи і матеріали Української Гельсінкської Групи. В першому томі надруковано нарис історії правозахисного руху в Україні, інтерв'ю з головою Групи Миколою Руденко та біографічні відомості стосовно 43 членів Групи. В другому, третьому та четвертому томах зібрано документи Групи в хронологічному порядку.

Русский
переглядів: 1048
розмір файла:
1.52 MB

ЖИТИЯ НЕ СВЯТЫХ (О СУДЬБАХ ЧЕЛОВЕЧЕСКИХ)

Жития не святых: (о судьбах человеческих) / Харьковская правозащитная группа; Худож.-оформитель . – Харьков: Фолио, 2001. – 96 с.

Українська
переглядів: 2593
розмір файла:
0.82 MB

Нарис історії дисидентського руху в Україні (1956-1987)

Нарис історії дисидентського руху в Україні (1956-1987) / Харківська правозахисна група; Худож.-оформлювач Б. Захаров. – Харків: Фоліо, 2003. – 144 с.

Українська
переглядів: 1736
розмір файла:
1.62 MB

Трагедия в Сокольниках

Трагедия в Сокольниках / Харьковская правозащитная груп-па; Худож.-оформитель Б.Ф.Бублик — Харьков: Фолио, 2002. — 72 с.

Українська
переглядів: 2233
розмір файла:
0.82 MB

Юнаки з огненної печі

Юнаки з огненної печі / Харківська правозахисна група; Худож.-оформлювач О. Агєєв. – Харків: Фоліо, 2003. – 144 с. Упорядник В.В.Овсієнко Серійне оформлення О.С. Юхтман

Українська
переглядів: 1114
розмір файла:
1.43 MB

Воспоминания из ушедшего столетия

Воспоминания из ушедшего столетия / Харьковская право-защитная группа; Худож.-оформитель А.С. Юхтман — Харьков: Фолио, 2002. – 120 с.

Українська
переглядів: 1686

Пам’яті Генріха Алтуняна.

Випуск 79. Спеціальний випуск бюлетеню „Права людини” присвячений пам’яті Генріха Алтуняна, нашого давнього і близького друга, і виходить на його сороковини. Деякі члени ХПГ дружили з ним з 40-х років, деякі – з 60-х, 70-х, 80-х. Він завжди був поруч, і ми всі відчували його чуйність і активну допомогу. Важко собі уявити, що він помер. ХПГ сумує разом з рідними і друзями, висловлює глибоке співчуття дружині Генріха Риммі, його дітям Саші та Лені, його онучкам Амалії та Ганні, його сестрі Томі, всій великій родині Алтунянів. Хай земля буде йому пухом, вічна пам’ять

Русский
переглядів: 972
розмір файла:
2.36 MB

Особо опасный

Харьковская правозащитная группа; Харьков: Фолио, 2005. – 320 с. Борис Вайль – участник подпольного движения 50-х, возникшем под влиянием ХХ съезда КПСС и событий в Венгрии. В 1954 г. Б. Вайль – 18-летний студент Ленинградского библиотечного института был осужден на 6 лет лишения свободы. В лагере ему добавили еще 2 года. Второй раз Б. Вайль был арестован в 1970 г. за хранение и распространение самиздата. После освобождения смог устроиться на работу только в совхозе Смоленской области. В 1977 г. выехал за рубеж, проживает в Копенгагене. Написанная более четверти века назад, книга Б. Вайля представляет несомненный интерес, так как живо повествует о типичной советской жизни в «большой» и «малой» зоне СССР.

Русский
переглядів: 1152
розмір файла:
1.3 MB

О Борисе Чичибабине и его времени

Книга воспоминаний о выдающемся русском поэте Борисе Чичибабине (1923-1994), о его времени и некоторых ближайших его друзьях


X



 

забув пароль

реєстрація